Barcelona / Marta Carnicé

La veu de les perifèries, a "Estrelles de l'extraradi"

"Estrelles de l'extraradi", un documental produït pel "30 minuts" sobre els cantants de hip-hop de les perifèries catalanes, s'ha estrenat en la secció "Exceldents" del Festival Internacional In-Edit. El hip-hop és un moviment artístic i cultural que va sorgir als anys 70 entre les comunitats afroamericanes i hispanoamericanes dels barris humils de Nova York -al Bronx, especialment- i que avui es viu amb intensitat i passió a les perifèries oblidades de les grans ciutats. Un moviment urbà de caràcter combatiu, de denúncia social contra l'exclusió i l'oblit, que té en el rap l'instrument perquè els artistes es puguin fer visibles a través de la música. El documental es tornarà a projectar aquest divendres 31 als cinemes Aribau Club 2.

Actualitzat
Les perifèries, que han viscut tradicionalment en l'ombra del silenci, ara parlen, canten, pinten, es manifesten i surten a la llum amb força i convicció. Això és el que, precisament, han recollit amb tota la intensitat Genís Cormand i Pere López a "Estrelles de l'extraradi".

Amb una imatge trencadora, hip-hopera i molt de ritme, el documental recull el testimoni dels cantants de rap Tremendo, Mai i Arianna Puello. Tres rapers que han nascut i crescut a les perifèries de grans ciutats i que s'han fet un lloc en aquesta cultura, que cada dia té més adeptes i més ressò mediàtic. Tremendo -Enrique López- prové de Can Palet, un barri obrer de Terrassa (al Vallès Occidental) habitat majoritàriament per immigrants d'origen andalús. El matí és encarregat de la construcció, i a la tarda es converteix en un destacat raper que grava a l'estudi de Javier Plaza, Griffi, un dels millors productors de hip-hop de tot Espanya. El documental ens mostra des de dins el procés de gravació del seu últim àlbum. Les seves lletres, com manifesta el mateix Tremendo en el documental, són "tot això": el que veu, el barri que l'ha vist créixer i que tant s'ha transformat. El seu rap és molt elegant, sofisticat i ha passat a ser una de les veus destacades del hip-hop. Pel raper, tot i que "no sonem a les ràdios, no movem les masses, no tenim grans cotxes, ni luxes, tenim el nostre lloc i el nostre públic".

Mai, Carlota Feliu, i la seva "crew" hip-hopera, Castefa Sangueti -que inclou grafiters, MC, "beatboxers" i DJ-, han passat de matar el temps a la plaça de les Palmeres de Castelldefels (al Baix Llobregat) a formar un col·lectiu i cantar arreu. "No és que el rap sigui la meva vida, però la meva vida és rap", afirma de manera contundent Mai. Les seves rimes, molt treballades, són compromeses i estan plenes de referències a la consciència social. La rimadora té la mirada posada en el hip-hop de França. "Estrelles de l'extraradi" recull el seu viatge a Seta, on hi ha una sòlida tradició rapera i s'escolten rimes eminentment reivindicatives, aquí amb el suport de l'ajuntament. Els joves de les Gueules franceses se senten marginats del sistema i s'identifiquen amb el rap, que denuncia les dificultats que es troben. Per ells, la cultura del hip-hop transforma l'energia negativa en positiva, mentre que per al govern francès considera que incita a l'odi. Mentrestant l'extraradi francès en continua al marge i hi persisteix el debat sobre si el rap és una amenaça per a la societat.

Arianna Puello, Ari, dominicana criada a Salt (el Gironès), que passa de ser l'única noia negra del municipi, observada per tothom i fins i tot aturada per la policia pel seu color, a reconeguda rapera. Ari ha actuat a Alemanya, França, la República Dominicana i Xile, i ha aconseguit fer-se un nom en un món on predomina la presència masculina. Grava amb artistes del Bronx i promociona el seu àlbum entre la comunitat llatina novaiorquesa amb una desena de rapers més, tots immigrants. "Estrelles de l'extraradi" l'acompanya en aquest emotiu viatge. Després de ser mare, i amb deu anys d'experiència a l'esquena, Ari reconeix que el hip-hop "s'ha convertit en la meva manera de sobreviure a la vida".

Embolcallat amb el grafisme de l'Inocuo (Javier Gutiérrez), dissenyador de reconeixement internacional, "Estrelles de l'extraradi" aconsegueix veritablement endinsar-se i donar veu a aquests tres artistes, representants de la cultura del hip-hop a la nostra terra. Es tracta, com defineix la mateixa Mai, d'una "subcultura dins de la societat".

Un documental eficient que recull amb precisió, tant pel contingut com pel format, l'essència del rap, el grafiti i del hip-hop. Un "making off" final, que descobreix moments distesos i enginyosos de la gravació, genera un somriure a l'espectador i el converteix en còmplice de l'aventura.


Markooz fa furor en la presentació

El documental "Estrelles de l'extraradi", produït pel "30 minuts", s'ha estrenat en la secció "Exceldents" del Festival Internacional In-Edit de Cine i Documental Musical. Ho tornarà a fer divendres 31 d'octubre als cinemes Aribau Club 2.

La presentació d'aquest dimarts va tenir, a més, amb un convidat de luxe: Markooz. Actual campió d'Espanya de "beatbox", i un referent en el gènere, Markooz va fer una demostració impressionant del seu art que no va deixar ningú indiferent.
Anar al contingut