Barcelona

La velocitat i no cordar-se el cinturó, causes principals de retirada de punts tot i la davallada de les infraccions

Els responsables del Servei Català de Trànsit estan satisfets amb les primeres xifres de l'aplicació del carnet per punts. Malgrat destacar que és molt precipitat treure conclusions amb només vuit dies de funcionament, reconeixen que, de moment, es pot parlar d'un balanç molt positiu. En una setmana ha baixat el nombre de punts retirats a Catalunya dels 2.000 el primer dia als 700 d'aquest divendres. Tot i el descens de denúncies, conduir amb excés de velocitat o no dur el cinturó de seguretat cordat continuen sent les dues causes més freqüents de retirada de punts a Catalunya.

Actualitzat

Fa una setmana va entrar en funcionament el carnet per punts. Aquell dia es van retirar 2.117 punts a diferents conductors de tot Catalunya. Al llarg de la setmana sembla que la gent s'ha anat conscienciant, ja que la retirada de punts ha anat davallant i aquest divendres, per exemple, se n'havien retirat 700, una tercera part que el primer dia.

L'excés de velocitat, superant entre 20 i 30 quilòmetres per hora el límit permès, ha estat la causa més denunciada per la policia autonòmica. En una setmana s'han detectat un total de 732 infraccions a Catalunya, cosa que ha suposat la retirada de 1.464 punts. La segona infracció més detectada ha estat conduir sense dur cordat el cinturó de seguretat, fet que ha comportat 652 denúncies i la pèrdua de tres punts a cada conductor a Catalunya. La conducció amb un excés d'entre 30 i 40 quilòmetres per hora se situa com la tercera causa més habitual per a la retirada de punts, amb 482 denúncies presentades.

Conduir sota els efectes de l'alcohol és la quarta infracció més habitual. Malgrat que superar la taxa d'alcohol comporta la pèrdua de 4 punts, un total de 192 persones van donar positiu en les proves d'alcoholèmia aquesta setmana en les carreteres catalanes. A més, 159 persones superaven la taxa i cometien una infracció penal, el sisè motiu més denunciat pels Mossos. La cinquena és superar en més d'un 50% el límit permès, amb 177 infraccions. Aquesta última causa comporta la pèrdua de 6 punts, la meitat del nombre de punts de què es disposa.

Sumant-les totes, la policia autonòmica catalana ha presentat un total de 3.522 denúncies relacionades amb infraccions que comporten la retirada de punts en una setmana. Els homes han estat molt més denunciats que les dones, amb una proporció de vuit a una. El dia amb més denúncies registrades va ser dijous passat dia 6, quan es va arribar a la xifra de 680 denúncies. El que menys va ser el dilluns 3, amb 498 infraccions. Tot i això, aquest mateix dilluns va ser el dia que més punts es van retirar, amb un total de 2.117 punts.

El bon funcionament de la nova mesura, que pretén reduir el nombre d'accidents a la carretera, es pot comprovar, encara que de moment és molt aviat per confirmar-ho, en l'accidentalitat. La primera setmana del més de juliol de l'any passat hi va haver deu morts a les carreteres catalanes i aquesta setmana han estat vuit.

En relació amb el carnet per punts, Barcelona ha acollit una jornada informativa per a tots aquells professors d'autoescola que es vulguin presentar als cursos de formador viari que impartirà el RACC. El RACC va guanyar el concurs i crearà una vintena d'escoles repartides per tot Catalunya on podran anar tots aquells que necessitin recuperar punts.

Consulta la guia del carnet per punts

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut