Un dels grups participants en la cursa Aran per sa Lengua (ACN)
Un dels grups participants en la cursa Aran per sa Lengua (ACN)
Vall d'Aran

La Vall d'Aran celebra la cursa Aran per sa Lengua en defensa de l'aranès

Aquest any, se celebren els 10 anys d'oficialitat de l'aranès

RedaccióActualitzat

La Vall d'Aran s'ha mobilitzat aquest diumenge per la defensa de l'aranès. Ha estat en la 24a edició d'una jornada lúdica, esportiva i reivindicativa que ha tingut com a eix principal la cursa Aran per sa Lengua. Aquest any, a més, se celebren els 10 anys d'oficialitat de l'aranès.

La cursa, organitzada per l'associació Lengua Viua, tenia tres punts de partida: Les, Montgarri i un tercer grup que ha triat l'opció més dura, la de passar el port de Vielha. Tots tres grups han arribat al mateix punt: la plaça de Vielha.

Per tancar la diada s'ha llegit un manifest a la plaça de Vielha i s'ha fet un concert del grup occità Nadau.

Angelina Cases, portaveu de Lengua Viua, ha assegurat que els participants eren veïns de la Vall però també turistes i occitans que se sumen a aquesta iniciativa per defensar la llengua i la identitat araneses.

Cases ha explicat que la Vall és una zona turística i l'ús de la llengua és escàs, ja que la gent prefereix canviar al castellà.

"A la Vall d'Aran, com que és una zona turística, hi ha molta immigració, i això dificulta que l'aranès es parli al carrer, ja que la gran majoria de parlants es passen al castellà."

La portaveu de Lengua Viua també ha remarcat la implicació dels joves amb la llengua.

"Els joves la coneixen i se la senten seva, i quan surten fora de colònies o a festivals la continuen parlant."

Jusèp Lois Sans, president de l'Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana, va presentar les dades de l'aranès al Parlament el passat 7 de juny. Va destacar que la gent llegeix i escriu més en aranès en aquests 10 anys d'oficialitat de la llengua, però que s'han reduït un 20% els parlants.

Anar al contingut