La vaga de metges irromp a la campanya electoral

Els missatges electorals d'aquest dimarts van molt lligats a l'actualitat del dia. És el cas de la vaga de metges i algunes propostes per millorar la solvència econòmica espanyola, si bé també s'han sabut altres propostes, relacionades, per exemple, amb la immigració.

Actualitzat
El candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, en una conferència econòmica a Madrid, ha demanat que el Banc Central Europeu faci un esforç més gran per defensar l'euro: "El que demano al Banc Central és que d'una vegada per totes adopti la decisió que ha d'adoptar: que surti amb coratge i que digui al món sencer que no està disposat que s'especuli amb l'euro; i que està disposat a posar tota la seva potència financera, que és molta, en defensa del deute dels països que, a més, tenen fonaments econòmics que no són coherents amb les pressions a què estan sent sotmesos. Que digui que es gastarà tot el que s'ha de gastar". Rubalcaba es mostra segur que l'economia espanyola és solvent i que els atacs per part dels especuladors no tenen cap sentit. La candidata del PSC, Carme Chacón, atribueix la vaga a la sanitat pública a la incapacitat del govern de negociar amb els metges davant unes retallades que qualifiquen de salvatges. També ha acusat l'executiu d'Artur Mas de voler privatitzar la sanitat amb l'excusa de la crisi: "Vull recordar que la sanitat és un dret, no un negoci. Demanem que la dreta deixi d'aprofitar la crisi per deixar d'invertir en la sanitat pública permetent el negoci a la sanitat privada, que al final és l'estratègia que hi ha al darrere de tot el que està passant". La candidata socialista, que avui ha visitat el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, ha agraït als metges l'esforç que fan per garantir la qualitat de la sanitat.

El candidat de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, no creu que la vaga de metges convocada aquest dimarts i dimecres afecti el resultat electoral: "Crec que no té perquè afectar el resultat de la campanya electoral. Ja els agradaria, a alguns, que afectés, però crec que no té perquè afectar el resultat de les eleccions". Duran i Lleida ha advertit que els socialistes s'estimbaran diumenge que ve i assegura que per això actuen, segons ha dit, "a la desesperada": "Confio en la intel·ligència de la gent, el poble no és 'tonto', sap qui l'enganya i sap apreciar qui actua a la desesperada i ja som conscients que des del principi de la campanya el partit socialista perquè es pegarà una castanya tremenda". El candidat de Convergència i Unió, que aquest dimarts al matí ha visitat una escola d'FP a Barcelona, ha assegurat que la conjuntura econòmica i social de Catalunya i també del conjunt de l'estat necessita més estudiants ben formats en l'àmbit de la formació professionals i menys universitaris.

El PP vol expulsar els immigrants en situació legal, però que són delinqüents multireincidents. Jorge Fernández Díaz, candidat per Barcelona: "Els que es dediquen a delinquir de manera habitual i que fan de la delinqüència el seu 'modus vivendi' a Espanya i han vingut per això, miri vostè està legalment sempre i quan no es dediqui a fer del delicte el seu 'modus vivendi'. I en això serem absolutament clars i contundents". I des de Barcelona, el responsable econòmic del PP, Cristóbal Montoro, denunciava l'actitud dels socialistes sobre els ajustaments que exigeix la Unió Europea: "No parlen de com estabilitzar l'euro. Parlen d'anar a Brussel·les a demanar pròrrogues a l'hora d'eliminar l'equilibri pressupostari i així el que fem és perjudicar la pròpia imatge de Catalunya i d'Espanya".

El candidat d'Esquerra, Alfred Bosch, està disposat a aparcar els interessos partidistes per arribar a pactes amb altres partits al Congrés per crear més llocs de treball. Ho ha dit en una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio": "Quan es tracti de generar feina, no aniran per davant els interessos de partit. Jo crec que aquí ens hem de posar d'acord, perquè és una prioritat i és urgent, la qual cosa no vol dir fer un govern de concentració nacional, compte. Quan es tracta de generar feina, pactes puntuals, jo crec que els hem de fer; estem obligats a fer-los perquè ens hi juguem el futur de la gent, el benestar de la gent."

Joan Coscubiela diu que per aturar la voracitat dels mercats cal créixer, no retallar: "Els mercats no deixaran de pressionar i no deixaran d'exigir primes més altes d'interessos fins que no vegin que l'economia espanyola comença a créixer, i l'economia espanyola no creixerà mentre hi hagi unes polítiques d'ajust, de retallades que l'únic que fan és aprofundir més el pou de la crisi". Coscubiela ha fet aquest dimarts un acte amb joves: "Si aquests joves callen el 20 de novembre altres parlaran en favor dels poderosos que els estan condemnant a la precarietat".

Nota de la redacció:

Els fem notar que en tots els espais informatius del 324.cat, la cobertura de la campanya electoral no respon a criteris estrictament periodístics, sinó a l'ordre d'aparició dels partits i la durada de les informacions que fixa el Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i que s'emparen en la llei electoral espanyola. Els professionals no hi estem d'acord, perquè considerem que això condiciona el dret a la informació de la ciutadania i per això no firmem les informacions del portal.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut