Una capsa de Varivax
Una capsa de Varivax, vacuna contra la varicel·la
Madrid

La vacuna de la varicel·la es tornarà a posar als nens petits amb el nou calendari vacunal de la sanitat pública

La mesura entrarà en vigor a partir del 2016

RedaccióActualitzat

Acord entre el govern espanyol i les comunitats autònomes per tornar a posar la vacuna de la varicel·la als nens petits. S'administrarà una primera dosi entre els 12 i 15 mesos, i un recordatori entre els 3 i 4 anys. La mesura entrarà en vigor a partir del 2016.

Aquesta decisió, que tindrà un cost de sis milions d'euros l'any que assumirà la Seguretat Social, es basa en un informe tècnic que ha comprovat com a Navarra, Ceuta i Melilla, on sí que es posa la vacuna, ha baixat la incidència de la varicel·la i els ingressos derivats de complicacions greus de la malaltia.

El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, ho ha justifcat perquè "és una demanda social" i "és assumible des del punt de vista pressupostari". Des de l'Associació Espanyola de Pediatria han aplaudit la decisió i han recordat que la manera més eficaç per controlar malalties infeccioses és la vacunació quan els nens són petits.

Fins ara, la vacuna s'administrava als 12 anys als nens i nenes que prèviament no havien rebut el fàrmac i que tampoc no havien patit la infecció. Alguns pediatres recomanaven fer extensiva la vacuna a les criatures de 2 anys, tot i que en aquest cas l'havien de pagar les famílies.

Tot i això, des del desembre del 2013, la vacuna no estava a l'abast de les famílies per decisió del Ministeri de Sanitat, que considerava que hi havia sobreprescripció i la va retirar de la venda, una decisió que va portar molta polseguera.

Fa un any, hi va haver un repunt de les infeccions pel virus de la varicel·la que la Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols va atribuir, justament, al bloqueig que patia la venda de la vacuna. 

Anar al contingut