Jerusalem

La Universitat Hebrea de Jerusalem penja a internet l'arxiu personal i científic d'Albert Einstein

La Universitat Hebrea de Jerusalem ha penjat a la xarxa tota l'obra científica i els documents personals que es conserven del físic. L'arxiu digital recull fins i tot les correccions que va fer a mà sobre prop de 7.000 pàgines. L'arxiu es completarà a finals d'aquest any amb 80.000 pàgines més.

RedaccióActualitzat
La Universitat Hebrea de Jerusalem ha penjat a internet tot l'arxiu de documents personals, entre els quals hi ha cartes a les seves amants, i obres científiques del físic Albert Einstein, autor de la teoria de la relativitat.

Segons el president de la Universitat Hebrea, Menajem Ben Sasson, l'arxiu digital, que ja es pot consultar, mostra "un geni (en la seva faceta més) humana". L'arxiu recull "el seu treball, la seva escriptura i les correccions que feia a mà" sobre les prop de 7.000 pàgines que ja s'han pujat a la xarxa i que estan classificades per matèries: relacions amb la Universitat Hebrea —que ell va ajudar a fundar entre el 1918 i el 1925—, treball científic, vida personal, vida pública i el poble jueu.

El projecte es completarà cap a finals del 2012 amb 80.000 pàgines digitalitzades més, una iniciativa en què participen l'editorial de la Universitat de Princeton, que publica en paper els treballs de l'investigador, mort el 1955, i l'Einstein Papers Project (EPP) de l'Institut Tecnològic de Califòrnia, que els edita.

Els internautes poden mirar, llegir i analitzar tots els seus documents, però no poden descarregar-los. Els drets de la propietat intel·lectual pertanyen a la Universitat. La cessió i explotació dels drets d'imatge del premi Nobel han arribat a aportar a la Universitat fins a un milió de dòlars anuals.

Anar al contingut