Girona

La Universitat de Girona implantarà l'any vinent l'"e-hitchhiking", l'autoestop a través del mòbil

A partir del 2011, la comunitat de la Universitat de Girona podrà fer ús d'una innovadora iniciativa: l'"e-hitchhiking", que permet compartir cotxe a usuaris amb trajectes similars només amb un mòbil. Després de l'èxit de la prova pilot dels darrers deu mesos, unes quinze mil persones podran utilitzar aquest sistema, que aporta beneficis tant individuals com col·lectius.

Actualitzat
L'"e-hitchhiking", l'autoestop a través del mòbil, ha superat la prova pilot que s'ha desenvolupat a la Universitat de Girona des del mes de març fins al novembre amb la participació d'un centenar d'usuaris. En el balanç presentat avui al Parc Científic i Tecnològic es confirma l'èxit d'aquesta iniciativa, amb 2.700 viatges i 59.000 quilòmetres. Això suposa un estalvi de 8,8 tones de CO2.

L'any vinent, en un calendari encara per determinar, està previst que s'implanti a tota la comunitat de la UdG, formada per unes 15.000 persones, entre les quals hi ha estudiants, professors, i personal d'administració i serveis.

El sistema innovador de viatges compartits, impulsat per la UdG i desenvolupat per l'empresa Easy Innova, s'ha anomenat "e-hitchhiking", l'equivalent a "fer dit electrònicament". La iniciativa posa en contacte els usuaris a través dels dispositius mòbils i els del web 2.0 per proporcionar dades en temps real de la situació dels usuaris i les seves rutes. L'objectiu és que es pugui fer la petició d'una plaça de cotxe sense haver-la de reservar prèviament.

Als participants de la prova se'ls va proporcionar un mòbil amb GPS però, de cara a l'any vinent, es podrà fer ús del sistema des de qualsevol telèfon mòbil, per mitjà dels missatges. Un altre canvi que es vol introduir és el fet que una persona que concreti el viatge d'anada tingui també concretat prèviament el de tornada, ja que fins ara això es feia de manera separada.

D'entre els beneficis que suposa compartir un únic cotxe entre persones que fan trajectes semblants destaquen l'estalvi de combustible, la descongestió del trànsit i la reducció de les emissions de gasos contaminants.
Anar al contingut