Donald Tusk: "El problema és quan el teu millor amic és imprevisible"
Donald Tusk: "El problema és quan el teu millor amic és imprevisible"
Sofia

La Unió Europea tanca files davant la "capritxosa" administració Trump

Donald Tusk torna a carregar contra el president dels Estats Units: "El problema és quan el teu millor amic és imprevisible"

RedaccióActualitzat

Les relacions entre la Unió Europea i els Estats Units no passen pel millor moment. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, és aquests dies l'interlocutor més crític contra l'actuació de Donald Trump. Aquest dimecres, Tusk es preguntava si feia falta tenir "enemics" quan es tenen "amics" com Trump. I a les últimes hores ha anat més lluny i ha qualificat de "capritxosa" l'administració dels Estats Units.

Tot plegat quan els líders europeus, reunits a Sofia, a Bulgària, han refermat el suport a l'acord nuclear amb l'Iran, uns dies després que Trump hagi anunciat que es retira d'aquest pacte. Els dirigents de la UE també tanquen files en matèria comercial i demanen a Washington que renunciï a imposar aranzels.

La UE ha acordat protegir les empreses que vulguin seguir comerciant amb l'Iran malgrat l'amenaça de sancions dels Estats Units. També han proposat a Washington reduir les barreres comercials a les dues bandes de l'Atlàntic. A canvi, exigeixen que els països europeus quedin exempts dels aranzels que Trump vol imposar a l'acer i l'alumini.

Donald Tusk ha afirmat que l'administració Trump ha de deixar de banda l'egoisme i espera mantenir la bona relació amb els Estats Units.

"La nostra intenció és continuar amb la col·laboració més estreta possible amb aquesta administració, però per això necessitem una fermesa menys capritxosa i un enfocament més previsible i consistent."

"El veritable problema geopolític no és quan tens un oponent, un enemic o un soci imprevisible. El problema és quan el teu millor amic és imprevisible. I no és un acudit. Això és l'essència del problema d'avui amb els nostres amics de l'altra banda de l'Atlàntic."

 

 

Des de la Casa Blanca, però, Trump ha respost que el tracte que reben els productes nord-americans a Europa és molt injust.

"La Unió Europea ha estat terrible per als Estats Units en matèria de comerç. Tenim un dèficit comercial de 151.000 milions de dòlars. Així que ja em poden dir el que vulguin perquè això no tornarà a passar."

 

La Unió Europea intenta, de totes totes, evitar la guerra comercial amb els Estats Units. En principi, l'1 de juny és la data límit per arribar a un acord amb Washington, abans no s'imposin els nous aranzels.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaTrump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut