La Unió Europea redueix el temps per acordar amb Londres el Brexit

El negociador de la Comissió Europea pel Brexit, Michel Barnier, fixa l'octubre del 2018 com a data límit
La Unió Europea redueix el temps per acordar amb Londres el Brexit
Brussel·les

La Unió Europea redueix el temps per acordar amb Londres el Brexit

El negociador de la Comissió Europea pel Brexit, Michel Barnier, fixa l'octubre del 2018 com a data límit
Redacció Actualitzat
El negociador de la Comissió Europea pel Brexit, Michel Barnier atén als periodistes a una roda de premsa a la Comissió Europea a Brussel·les, el 6 de desembre

El negociador de la Comissió Europea pel Brexit, Michel Barnier atén als periodistes a una roda de premsa a la Comissió Europea a Brussel·les, el 6 de desembre (horitzontal)

El negociador de la Comissió Europea pel Brexit, Michel Barnier, ha comparegut per primer cop davant la premsa i ha advertit al govern britànic que "hi haurà menys de 18 mesos per negociar" un cop s'activi la sortida del Regne Unit. Per tant, si Londres notifica la seva intenció de sortir de la UE a finals de març, el termini acaba a l'octubre del 2018. En una roda de premsa des de Brussel·les el francès ha dit que la Unió Europea ja "està preparada per rebre la notificació britànica", que implica l'activació de l'article 50 dels tractats.

El negociador de Brussel·les pel Brexit ha remarcat que els dos anys que estipula l'article 50 per discutir la sortida d'un estat membre de la Unió han d'incloure el període en què el Consell Europeu redacta i autoritza les línies de negociació, així com també el temps necessari perquè el Consell, l'Eurocambra i el parlament de Westminster ratifiquin el pacte.

"Hi ha poc temps, està clar que el període de negociacions reals serà de menys de dos anys"

Barnier ha explicat les seves quatre condicions a l'hora d'abordar les converses amb Londres: "preservar la unitat i els interessos de la UE dels 27"; remarcar que els països que surtin de la UE "mai poden tenir els mateixos drets i beneficis" que els seus membres perquè "no estan subjectes a les mateixes obligacions"; recordar que "les negociacions no començaran abans de la notificació" de l'article 50; i, finalment, advertir que "el mercat únic i les seves quatre llibertats són indivisibles". "Estem entrant en territori desconegut. La feina serà legalment complicada, políticament sensible, i tindrà conseqüències importants per a les nostres economies i per a la nostra gent, en dos bàndols del canal", ha assegurat Barnier.

El negociador de la Comissió Europea ha advertit Londres que no podrà "seleccionar" quins beneficis de la UE vol mantenir i a quins vol renunciar, en una referència a l'accés del mercat únic, que Brussel·les condiciona també a la lliure circulació de persones. Preguntat sobre si Londres podria optar per fer una contribució econòmica al pressupost europeu per tal d'accedir al mercat únic, una proposta que el Regne Unit no descarta, Barnier ha dit que hi ha "diferents models" de relació entre els països tercers i la UE. En concret, ha citat el cas de Noruega, on ha dit que "l'accés al mercat únic s'acompanya d'una contribució al pressupost europeu". El país nòrdic, però, també forma part de l'espai de lliure circulació de persones, Schengen.

El cas d'Irlanda del Nord

Pel que fa a les conseqüències polítiques del Brexit, Michel Barnier s'ha referit a la situació a Irlanda.

"La decisió presa pel Regne Unit té conseqüències en les fronteres exteriors de la UE"

Afegeix que és molt conscient de la importància de la situació a Irlanda, on es podria crear una frontera física entre el sud i el nord per primera vegada si la qüestió no s'estipula en les negociacions. "Intentarem trobar el camí per preservar l'èxit dels acords de Divendres Sant i mantenir el diàleg, és tot el que puc dir avui", ha remarcat Barnier. Tot i que en la seva roda de premsa no s'ha referit al cas d'Escòcia, el portaveu de la CE, Margaritis Schinas, ha remarcat posteriorment que l'interlocutor per Brussel·les és "el govern britànic".