La Unió Europea reclama solucionar el conflicte català en el marc constitucional

La Comissió Europea, Macron i el govern de Merkel fan costat al govern espanyol l'endemà que Puigdemont demanés la mediació europea

RedaccióActualitzat

Just l'endemà del discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que aquest dimarts va fer una petició explícita a Europa perquè mediï en el conflicte polític a Catalunya, les institucions i els líders europeus han fet costat al govern espanyol.

Des de Brussel·les, la Comissió Europea s'ha mostrat clarament partidària d'una solució dins de la Constitució i liderada per Rajoy. Ho ha dit aquest dimecres per boca del seu vicepresident, el letó Valdis Dombrovskis:

 "La Comissió reitera la crida al respecte a l'ordre constitucional espanyol. Confiem en les institucions espanyoles, el president espanyol, amb qui el president Juncker està en contacte constant, i totes les forces polítiques que treballen per una solució dins del marc de la Constitució espanyola. Donem suport als esforços per superar la divisió i la fragmentació per assegurar la unitat i el respecte a la Constitució espanyola."

A diferència del que va passar fa una setmana, en què el conflicte català va monopolitzar el torn de preguntes, en la roda de premsa d'aquest dimecres només s'ha acceptat una sola pregunta sobre el tema.

No hi ha hagut cap crida al diàleg, ni tampoc cap comentari sobre la petició feta aquest dimarts per Carles Puigdemont, de manera que, almenys aparentment, les pressions del govern espanyol per evitar cap tipus de mediació europea en aquest conflicte han aconseguit que la Comissió se'n mantingui al marge.

Merkel: "Diàleg i solucions dins de la Constitució"

A Alemanya qui ha parlat ha estat Ulrike Demmer, portaveu de la cancellera Angela Merkel. Demmer ha revelat que Merkel va seguir el discurs de Puigdemont, però ha alertat que no ha canviat la posició del govern alemany:

"Puc dir que qualsevol mena de declaració d'independència per part de les institucions catalanes seria il·legal i inacceptable, i no tindria cap mena de reconeixement. Pel que fa a les nostres expectatives, vull referir-me al que va dir ahir al vespre la cancellera federal: ella espera que es pugui dur a terme un diàleg i que es trobin solucions que s'emmarquin en la Constitució espanyola."

 

D'altra banda, una altra reacció del govern alemany, la del segon de Merkel, Sigmar Gabriel, també ha anat en la mateixa direcció. Gabriel ha afirmat que la DUI seria "irresponsable" i que la solució "només és possible a través del diàleg":


Tusk, amb Macron i Merkel

Precisament el president del Consell d'Europa, Donald Tusk, que aquest dimarts va fer un gest poc habitual, adreçant-se directament a Puigdemont perquè no declarés la independència, aquest dimecres visita Merkel a Berlín.

Abans de Berlín, Tusk ha passat per París, on s'ha reunit amb el president francès, Emmanuel Macron. El govern de Macron, que és un dels líders europeus que s'han mantingut més pròxims a les tesis del govern espanyol, ha reiterat el seu discurs a través d'un comunicat: ha rebutjat qualsevol mena de mediació europea i ha advertit les autoritats catalanes que una DUI serà considerada il·legal i no reconeguda internacionalment.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut