Madrid

La Unió Europea prohibeix les operacions en curt al descobert a Espanya, França, Itàlia i Bèlgica

La Unió Europea ha posat fil a l'agulla per frenar l'especulació en els mercats financers després d'un inici de mes d'agost que ha deixat les borses en valors mínims. L'Autoritat Europea d'Actius i Mercats prohibeix, a partir d'aquest divendres i de forma temporal, les anomenades operacions en curt a les borses d'Espanya, França, Bèlgica i Itàlia. Són alguns dels països més castigats per l'extensió de rumors que han apuntat especialment als valors bancaris. A Espanya, la Comissió del Mercat de Valors ja ha dit que, de moment, la mesura s'aplicarà durant 15 dies i afectarà només el sector financer, un dels més vulnerables en època de volatilitat.

Actualitzat
La prohibició de les vendes a curt té per objectiu posar fi a les pràctiques especulatives dels mercats i evitar la volatilitat que han tingut les borses en els darrers dies.

La tècnica consisteix a agafar prestades unes accions per vendre-les al mercat amb l'esperança, o apostant, que aquests títols baixaran. Quan això passa, el venedor torna a comprar els mateixos títols, llavors més barats, i els torna al propietari inicial embutxacant-se la diferència.

Aquest tipus d'operacions ja estan en el punt de mira dels responsables polítics des que va començar la crisi el 2008, quan ja van ser prohibides temporalment.

En aquell moment, es parlava de la necessitat d'una reforma financera a fons i fins i tot de refundar el capitalisme. Des de la Comissió Europea s'ha intentat posar-hi fre, però països com el Regne Unit, des d'on es fan bona part d'aquests moviments especuladors, no ho han facilitat.

Només Alemanya va tirar pel dret i va decidir prohibir al seu país les operacions més especulatives.

I a Espanya, fins ara, la Comissió Nacional del Mercat de Valors s'ha limitat a obligar els inversors a comunicar aquest tipus d'operacions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut