Brussel·les

La Unió Europea limita l'entrada d'immigrants a les necessitats laborals de cada país

Els 27 estats membres de la Unió Europea han aprovat aquest dijous el Pacte Europeu d'Immigració, un acord que limitarà l'entrada d'immigrants a les necessitats estrictes del mercat laboral i evitarà les regularitzacions massives. A més, els titulars de Justícia i Interior europeus han arribat a un principi d'acord per a la creació de la "targeta blava", el document que fomentarà l'entrada d'immigrants altament qualificats a la UE. Encara no hi ha data per a l'entrada en vigor del pacte, però inclou mesures per fer atractiva la Unió Europea a immigrants que actualment trien els Estats Units o el Canadà.

Actualitzat

Els 27 han aprovat el Pacte Europeu d'Immigració, un dels principals objectius de la presidència francesa. El pacte opta per limitar-se a les regularitzacions "cas per cas i no generals" i inclou cinc punts bàsics: organitzar la immigració legal en funció de les necessitats i la capacitat d'acollida, combatre l'entrada d'immigrants irregulars i expulsar els "sense papers", enfortir els controls fronterers, augmentar la cooperació amb els països d'origen i millorar el sistema d'asil.

Amb aquest acord, al qual s'ha arribat per unanimitat, serà cada país comunitari qui determinarà les condicions d'admissió al seu territori, en funció de les necessitats del mercat laboral. Els països, però, hauran de fomentar la integració dels immigrants buscant l'equilibri entre els drets i els deures i amb mesures específiques per facilitar l'aprenentatge de la llengua i l'accés a una feina. A més, es defensarà el respecte a la identitat dels països comunitaris així com dels valors fonamentals.

La targeta blava

El principi d'acord al qual ha arribat el Consell de Ministres de la Unió Europea inclou la creació de l'anomenada "targeta blava", un equivalent a la "green card" dels Estats Units que ha de servir per facilitar l'entrada a la Unió Europea d'immigrants qualificats i fer front a l'escassetat de mà d'obra per l'envelliment de la població. Tot i que no té data concreta, se sap que no es posarà en marxa abans del 2011.

Tenir estudis universitaris de com a mínim tres anys i un nivell salarial equivalent al 150% del sou mitjà del país en què treballin són els requisits que han consensuat els membres de la Unió per considerar que un treballador és qualificat. Tot i això, la demanda extraordinària de treballadors o la manca de mà d'obra en determinats sectors permetrà rebaixar el llindar salarial fins al 120%.

La "targeta blava" tindrà una validesa d'entre un i quatre anys i suposarà per als immigrants que la tinguin una sèrie d'avantatges, la més destacable de les quals és la possibilitat de circular lliurement per tot el territori de la Unió 18 mesos després d'establir-se en un estat membre. A més, també garanteix igualtat de condicions amb els treballadors nacionals i facilitats per portar a terme el reagrupament familiar.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut