Madrid

La Unió Europea i l'ONU pressionen el govern espanyol perquè desbloquegi la situació de Haidar

El "cas Haidar" arriba a la Unió Europea i a l'ONU. Els dos organismes pressionen Rabat i el govern espanyol perquè desbloquegin la situació de l'activista saharaui Aminatu Haidar. Brussel·les demana al Marroc que cedeixi davant la situació d'Aminatu Haidar, que fa 26 dies que està en vaga de fam. Les Nacions Unides també s'han sumat a les crides per resoldre el cas de l'activista saharaui i han demanat a Madrid i Rabat que trobin una sortida immediata al conflicte. Mentrestant, són moltes les veus que reclamen la mediació del rei Joan Carles. El govern espanyol no ho considera oportú.

Actualitzat
Creix la pressió internacional per resoldre el cas d'Aminatu Haidar. La Unió Europea ha instat el Marroc que busqui una solució a la situació de l'activista saharaui. En un comunicat, la presidència sueca, a petició del govern espanyol, ha demanat a les autoritats marroquines que cooperin amb Espanya per trobar-hi una sortida.

Les pressions diplomàtiques també han arribat des de l'ONU. El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha trucat al ministre d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, per demanar-li el mateix: una solució urgent.

Les veus que demanen una solució surten d'arreu. Des del món de la cultura, tres premis Nobel de Literatura, Günter Grass, Dario Fo i José Saramago, i altres personalitats de 19 països diferents, van demanar al rei Joan Carles I que mediés en el conflicte.

La casa reial espanyola assegura que està disposada a intervenir en el cas. Així ho afirmava La Zarzuela en una carta a Esquerra Unida, però també deia que el govern espanyol no ho veu oportú. L'executiu, que aprova la resposta reial, ha reiterat que les gestions per resoldre el "cas Haidar" corresponen al Ministeri d'Afers Exteriors.

Haidar compleix ja 26 dies en vaga de fam. Coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, l'activista va decidir parlar públicament i es va mostrar convençuda que el Marroc acabarà cedint. A Barcelona, unes 300 persones es van concentrar davant de la delegació del govern per donar suport a l'activista saharaui.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut