Madrid

La Unió Europea i l'Iran constaten avanços i acorden intensificar els contactes sobre la crisi nuclear

Madrid és l'escenari dels últims esforços per desbloquejar l'afer nuclear de l'Iran. El representant de la diplomàcia europea, Javier Solana, i el negociador iranià, Ali Larijani, s'han reunit a la Quinta del Pardo. Abans de veure's, cadascú ha expressat les seves posicions. Els dos negociadors han declarat que hi ha avanços "en alguns temes importants" i anuncien que seguiran treballant i amb més èmfasi. Solana i Larijani, però, no han donat gaires més detalls sobre la seva trobada.

Actualitzat

La Unió Europea i l'Iran han discutit una sortida a la crisi nuclear, tot i que no s'espera cap pas endavant. L'Iran ha reiterat que no suspendrà l'enriquiment d'urani, la primera petició de les Nacions Unides per negociar el seu contenciós nuclear.

Ali Larijani i Javier Solana s'han trobat per segona vegada des que el mes de març passat el Consell de Seguretat de l'ONU va ampliar les sancions contra la República Islàmica. Totes les seves trobades anteriors només han servit per programar una reunió posterior.

Aquest dimecres, en arribar a Madrid, Larijani va assegurar que l'Iran està disposat a negociar sobre el seu programa nuclear, però va retreure que alguns països, com els Estats Units, vulguin establir condicions que bloquegen el diàleg. En aquest sentit, el negociador iranià va suggerir a la comunitat internacional que canviï d'estratègia i deixi enrere les pressions per passar a les negociacions.

Abans de la trobada amb Solana, el govern iranià va deixar clar que no pensa abandonar l'enriquiment d'urani. De fet, sempre ha defensat que el seu programa nuclear servirà per produir electricitat, però la comunitat internacional sospita que darrere amaga la construcció de la bomba atòmica.

Anar al contingut