Brussel·les

La Unió Europea apuja el to contra Rússia i accelera la firma de l'acord d'associació amb Ucraïna

En la cimera extraordinària de caps d'estat i de govern dedicada a aquesta crisi, els 28 s'han limitat a suspendre dues negociacions que tenien en marxa amb Moscou: una sobre la liberalització de visats i l'altra per establir un nou marc de relacions entre la UE i Rússia.

Les sancions econòmiques -les que poden fer més mal a Moscou- s'activaran si Moscou no rebaixa l'escalada de tensió a Crimea.

RedaccióActualitzat

La Unió Europea ha apujat el to davant de Rússia, però s'ha quedat lluny d'aplicar-li qualsevol sanció contundent pel seu comportament en la crisi d'Ucraïna. En la cimera extraordinària de caps d'estat i de govern dedicada a aquesta crisi, els 28 s'han limitat a suspendre dues negociacions que tenien en marxa amb Moscou: una sobre la liberalització de visats i l'altra per establir un nou marc de relacions entre la UE i Rússia.

Les sancions econòmiques -les que poden fer més mal a Moscou- s'activaran si Moscou no rebaixa l'escalada de tensió a Crimea. On sí que ha estat més atrevida la UE ha estat a l'hora d'oferir a les noves autoritats de Kíev la firma, abans de les eleccions previstes al maig, de l'acord d'associació amb la UE que el deposat president Ianukóvitx va rebutjar al novembre i que és a l'origen de la crisi actual.  

Gir inesperat enmig de la cimera

Tot plegat, s'ha decidit en una cimera que s'ha trobat amb una sorpresa: el Parlament de Crimea ha anunciat, mentre els caps d'estat i de govern estaven reunits a Brussel·les, que s'annexionava a la Federació Russa. La cambra ho ha aprovat en una votació i pretén que la decisió sigui ratificada pels ciutadans en un referèndum que ha convocat d'aquí a deu dies.

La primera reacció europea a aquest gir inesperat ha arribat, en plena cimera del president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, que ha fet una crida a la unitat d'Ucraïna després de la decisió del Parlament de Crimea de convocar un referèndum per decidir si la república ucraïnesa s'uneix a Rússia. A través del seu compte de Twitter, Barroso ha afirmat que Brussel·les està a favor d'una Ucraïna "unida i inclusiva".

 

 

El president de la CE ha subratllat que la UE "vol donar suport al primer ministre Iatseniuk, al seu govern i a una Ucraïna que s'enfronta a grans reptes".

També abans d'acabar la reunió, la cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha mostrat partidària de donar marge a les converses diplomàtiques, mentre que el primer ministre britànic, David Cameron, avisava que les accions de Putin són "inacceptables" i tindran "conseqüències". El president francès, François Hollande, per la seva banda, demanava una UE "unida" per contribuir a rebaixar les tensions.

També des de la capital comunitària, el primer ministre ucraïnès, Arseni Iatseniuk, ha reaccionat a la notícia: ha assegurat que la convocatòria d'un referèndum a Crimea per decidir si s'uneix a Rússia és "il·legítima".

Per últim, i davant l'escalada militar russa a Ucraïna, els països de l'OTAN han decidit la suspensió de la cooperació pràctica entre l'Aliança i Rússia.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut