Trípoli

La Unió Africana porta als rebels un "full de ruta" que Gaddafi ja hauria acceptat

La missió de la Unió Africana al conflicte libi arriba a Bengasi, la capital rebel, amb el primer èxit sota el braç. El líder libi, Moammar al-Gaddafi, ha acceptat el "full de ruta" que proposen els mediadors per aplicar un alto el foc immediat, segons ha revelat el líder de la delegació, el president sud-africà, Jacob Zuma. La proposta africana, però, preveu una transició política que inclogui les aspiracions de l'oposició, sense concretar si s'ha de fer amb Gaddafi al poder o no. I es preveu que això compliqui les negociacions amb els rebels, que rebutgen una treva que impliqui la continuïtat al poder de Gaddafi o dels seus fills.

Actualitzat
Després de gairebé dos mesos de conflicte armat a Líbia, el líder Moammar al-Gaddafi hauria acceptat, amb la mediació de la Unió Africana, l'alto el foc, la creació de corredors perquè hi arribi ajuda humanitària i una obertura al diàleg. Ho ha assegurat el president de Sud-àfrica, Jacob Zuma, que ha encapçalat la delegació de la Unió Africana, sense donar més detalls de l'acord. El repte és ara que els rebels acceptin el mateix "full de ruta". Amb aquest objectiu, la delegació mantindrà avui una trobada amb el Consell Nacional de Transició a Bengasi.

L'acció diplomàtica s'activarà encara més aquesta setmana. Per dimecres hi ha prevista una reunió a Doha, on Turquia es tornarà a proposar com a mediadora davant de la Lliga Àrab, i dijous s'espera que Ban Ki-moon, el secretari general de les Nacions Unides, participi en una trobada al Caire.

D'altra banda, el Consell de Ministres de l'Interior europeus es reuneix avui a Luxemburg per tractar de la situació dels immigrants arribats a Itàlia, principalment a l'illa de Lampedusa, provinents de Tunísia, juntament amb refugiats que marxen de Líbia.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut