Imatge d'arxiu del temple de la Sagrada Família (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu del temple de la Sagrada Família (Foto: Reuters)
Barcelona

La Unesco no reconeix l'informe que segons Foment avala el traçat de l'AVE per Barcelona

La directora de Patrimoni de la Unesco per a Europa i Amèrica del Nord, Mechtild Rossler, assegura que no té constància de cap informe definitiu d'aquest organisme que avali el traçat de l'AVE per Barcelona. Rossler no reconeix el document que el ministre de Foment, José Blanco, va esgrimir el passat 16 de juny al Congrés i que, segons Blanco, donava el vistiplau de la Unesco al túnel de l'AVE per sota de la Sagrada Família. Després de les declaracions de Rossler, Foment diu ara que l'informe encara està per ratificar. Precisament aquest dimarts la qüestió arribarà al Congrés, ja que es debatrà una moció del PP que insta a demanar la suspensió cautelar de la perforació del túnel de l'AVE a Barcelona.

Actualitzat
El túnel de l'AVE no té l'aval de la Unesco. És el que ha volgut deixar clar la directora de patrimoni de la Unesco per a Europa i Amèrica del Nord, Metchild Rossler, que ha desmentit que hi hagi un informe definitiu de l'organisme que beneeixi el traçat de l'AVE per Barcelona com el passat 16 de juny va assegurar el ministre de Foment, José Blanco.

Des de la Unesco, Rossler assegura que l'informe que va donar a conèixer el ministre no està signat per cap tècnic de l'organisme i que només compta amb una signatura "il·legible". Així Rossler deixa clar que no reconeix el document que, segons Foment, avalaria el traçat actual i, per tant, de moment l'únic document oficial de la Unesco és un informe preliminar en què un grup d'experts recomana canviar el traçat o adoptar més mesures de seguretat.

El Ministeri de Foment ha reaccionat i diu ara que l'informe que va esgrimir el ministre de Foment el passat 16 de juny al Congrés encara està per ratificar però que José Blanco el va qualificar de "definitiu" perquè és l'última paraula del comitè d'experts.

Després d'aquest estira-i-arronsa entre Foment i la Unesco, sembla que el pronunciament oficial i definitiu de l'organisme sobre el traçat de l'AVE a Barcelona encara trigarà a arribar. No serà fins a finals de juliol o principis d'agost que la Unesco digui la seva última paraula en el marc de la reunió de l'organisme de la Unesco dedicat als monuments, que es reunirà a Brasília entre el 25 de juliol i el 3 d'agost.

Mentrestant, el debat arriba al Congrés, on el PP ha presentat una moció que demana la suspensió cautelar i urgent de la perforació del túnel de l'AVE a Barcelona i que una comissió d'experts independents recomani en el termini màxim de dos mesos un traçat alternatiu. La moció la defensarà el diputat Jorge Fernández Díaz, qui ha dit que espera comptar amb el suport de tots els grups excepte el PSOE i ICV-IU, com ja va passar a l'Ajuntament de Barcelona i al Parlament.


Anar al contingut