Brasília

La Unesco descarta que la Sagrada Família estigui en perill per les obres de l'AVE

La Unesco, en la seva reunió anual, ha aprovat un informe favorable a l'actual traçat del tren d'alta velocitat pel costat de la Sagrada Família. L'organisme de l'ONU ha estudiat l'informe que van elaborar experts independents després de visitar el temple el febrer passat, i ha descartat incloure la Sagrada Família a la llista de béns del patrimoni mundial en perill. El text diu que l'actual és el recorregut més factible, però demana que se segueixin una sèrie de recomanacions. La principal és la creació d'un comitè d'experts que supervisi, no només les obres, sinó també l'estat dels fonaments, un cop s'hagin acabat.

Actualitzat
La Unesco ha autoritzat aquesta matinada la continuïtat de les obres del túnel de l'AVE al costat de la Sagrada Família.

El comitè del Patrimoni Mundial, reunit a Brasília, considera que el traçat pel carrer Mallorca no amenaça el temple, tot i que recomana que un grup d'experts independents faci un control molt estricte dels treballs.

La Unesco considera que les mesures que s'estan prenent són prou segures i recomana que es continuï com fins ara. La Unesco adverteix que caldria aturar immediatament la construcció del túnel si aquests experts hi veuen algun risc.

El president del patronat del temple, Joan Rigol, ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que col·laboraran amb la Unesco per garantir la seguretat dels treballs. Rigol ha dit que ells defensaran "la col·laboració més estricta amb la Unesco" per facilitar que "quan el túnel es contrueixi es faci, si és que es construeix, sigui amb les màximes garanties" que la Unesco demana.

Entre les recomanacions, a més, es demana que s'estudiïn les vibracions provinents del pas de les línies de metro de les línies 2 i 5. La Unesco també reclama que s'enviï un informe l'any vinent en la pròxima reunió.

Si no se segueixen les recomanacions es prendran noves mesures, com ara incloure la Sagrada Família en la llista de patrimoni mundial en perill.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut