Rodiezmo

La UGT aprofita l'absència de Zapatero a la tradicional trobada minera de Rodiezmo per escalfar la vaga general

La tradicional festa minera asturlleonesa de Rodiezmo, a Lleó, s'ha celebrat amb una absència destacable. Per primera vegada des que és cap de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero no hi ha assistit. Una decisió que el president ha atribuït a problemes d'agenda i que ha aixecat fortes crítiques entre l'oposició. Des del Partit Popular, Mariano Rajoy reclamava a Zapatero que hi anés per donar explicacions sobre les mesures econòmiques del govern. En absència de Zapatero, el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, ha justificat la vaga general, prevista pel 29 de setembre, i ha començat a escalfar els motors de la cita.

Actualitzat
Aquest any la ja tradicional foto del president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero a la festa minera asturlleonesa de Rodiezmo, a Lleó, no s'ha pogut fer. Segons Zapatero, els problemes d'agenda li impedeixen assistir a la celebració, organitzada pel sindicat UGT. Una celebració que no s'ha perdut mai des que és el cap de l'executiu espanyol i en què tradicionalment aprofitava per anunciar l'augment de les pensions.

Des d'alguns sectors s'apunta que l'absència del president espanyol l'ha motivada, sobretot, la complicada situació per la qual travessen les relacions entre l'executiu espanyol i els sindicats en els últims mesos, com a conseqüència de les retallades econòmiques i la reforma laboral engegada des del govern.

L'absència de Zapatero, a més, ha provocat fortes crítiques entre l'oposició, que considera que amb aquesta decisió el president només amaga el cap sota l'ala. El líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha assegurat que "una cadira buida també té un significat", i l'ha instat a anar-hi i a assumir el seu paper com a president espanyol i que justifiqui les mesures econòmiques que ha emprès l'executiu.

Tradicionalment Zapatero era qui tancava els discursos de la jornada, però aquest cop ho ha fet el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, que ha justificat la vaga general, prevista pel 29 de setembre, ja que el govern actual "va per mal camí", i el motiu principal de la convocatòria de la vaga és que la política econòmica i social de l'executiu de Zapatero representa "un cant a la impotència i a la resignació". UGT defensa que el dia 29 s'exercirà un dret democràtic davant dels que el volen criminalitzar i considera que el principal "problema del govern no és només que s'hagi quedat sense discurs", sinó que ara "abraça amb força el discurs que combatia fa uns mesos" perquè els ho estan deixant "massa fàcil a la dreta", que recollirà els "fruits de la deriva del govern". Méndez ha assegurat que el que es vol intentar amb la vaga general és que el govern rectifiqui l'actitud.

A més, també hi ha anat l'exvicepresident del govern Alfonso Guerra, que hi participa des de fa anys i que ha dedicat el discurs a criticar el líder del PP.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut