El vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Olli Rehn, en una imatge d'arxiu
El vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Olli Rehn
Brussel·les

La UE veu signes d'estabilització a Espanya i obre la porta a donar-li més temps per corregir el dèficit

El vicepresident de la Comissió Europea avança que Brussel·les decidirà si dóna més marge a Espanya per corregir el dèficit a finals de febrer. Rehn també ha reconegut que s'aprecien signes d'estabilització i de més confiança dels mercats.

RedaccióActualitzat
El vicepresident de la Comissió Europea, Olli Rehn, ha avançat que Brussel·les decidirà si dóna més marge a Espanya per corregir el seu dèficit, un cop s'hagin publicat les noves previsions econòmiques de l'executiu comunitari, el 22 de febrer. Segons les últimes exigències de Brussel·les, Espanya havia de retallar el seu dèficit aquest any fins al 4,5%.

El també responsable d'Afers Econòmics, però, veu signes d'estabilització a Espanya, tot i que demana que es mantinguin les reformes per consolidar la recuperació. "Els últims indicadors econòmics d'aquesta setmana mostren signes d'estabilització i que la confiança en els mercats financers estan creixent considerablement", ha dit Rehn. Unes mesures que es reflecteixen en la caiguda dels costos de finançament per a països com Irlanda, Itàlia i Espanya. En aquest sentit, Rehn ha recordat que tant Espanya com Itàlia van tenir subhastes de bons "amb molt d'èxit" aquest dijous. En qualsevol cas, ha demanat al govern de Rajoy que continuï aplicant les reformes engegades.

La tornada de la confiança als estats membres es deu, segons Rehn, a l'"actuació determinada" a nivell europeu i dels estats membres al programa de compra de deute anunciat pel Banc Central Europeu (BCE). Rehn ha explicat que "a Espanya les exportacions van augmentar gairebé un 20% en termes reals entre el 2009 i el 2011". Tot i això, Rehn ha alertat que la reducció de les tensions en els mercats de deute "encara no ha comportat una relaxació suficient de les condicions creditícies als països vulnerables, on moltes pimes s'enfronten a grans dificultats per obtenir finançament".

Rehn ha afegit que, després de conèixer les últimes dades microeconòmiques del quart trimestre del 2012, la CE podrà estimar "on es troben els estats membres respecte als resultats pressupostaris de l'any passat".

En relació amb la problemàtica concreta dels desnonaments, el comissari europeu ha descartat aprovar una normativa única a tota la zona euro, perquè segons ell hi ha situacions molt diferents entre els estats membres.



Anar al contingut