Brussel·les

La UE torna a demanar l'alliberament "immediat" de Liu Xiaobo

L'Alta Representant de la Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Catherine Ashton, ha tornat a demanar "l'alliberament immediat" del dissident xinès Liu Xiaobo, a qui la Xina ha impedit viatjar a Estocolm per recollir el Premi Nobel de la Pau amb el qual l'han guardonat aquest any. Tot i les pressions xineses per boicotejar la cerimònia, els estats membres de la UE van pactar anar a la cerimònia de lliurament del Nobel representats pels seus respectius ambaixadors.

Actualitzat
"En aquest dia dedicat als defensors dels drets humans a tot el món els meus pensaments estan amb Liu Xiaobo, el guanyador del Premi Nobel de la Pau aquest any i coautor de la Carta '08, que ha estat condemnat a una llarga pena de presó per expressar de forma pacífica les seves opinions sobre les reformes polítiques a la Xina ", ha manifestat la cap de la diplomàcia europea en un breu comunicat.

Tot i les pressions xineses per boicotejar la cerimònia, els estats membres de la UE van pactar anar a la cerimònia de lliurament del Nobel representats pels seus respectius ambaixadors. Els països que han declinat la invitació, a part de la mateixa Xina, són Rússia, el Kazakhstan, Colòmbia, Tunísia, l'Aràbia Saudita, el Pakistan, l'Iraq, l'Iran, el Vietnam, l'Afganistan, Veneçuela, les Filipines, Egipte, el Sudan, Ucraïna, Cuba i el Marroc.

Sèrbia, que havia anunciat la seva intenció de no anar-hi, finalment sí que ha estat representada en la cerimònia després que la UE va lamentar que Belgrad, com a país que aspira a ingressar a la UE, no hagués "coordinat" la seva posició amb els seus futurs socis comunitaris.
Anar al contingut