Kíev

La UE suspèn les negociacions amb Ucraïna per a un acord d'associació mentre continuen les protestes al carrer

La Unió Europea ha suspès les negociacions per arribar a un acord d'associació amb Ucraïna per la falta de compromís clar del president Víktor Ianukóvitx d'acceptar-lo. Mentrestant, a Kíev, la capital del país, més de 150.000 opositors continuen al carrer.

RedaccióActualitzat

La Unió Europea ha decidit suspendre els treballs amb Ucraïna per a un possible acord d'associació. El comissari europeu d'Ampliació, Stefan Füle, dóna per trencades les negociacions per la manca de compromís clar del president Víktor Ianukóvitx d'acceptar l'acord. Ianukóvitx ja va rebutjar firmar-lo el mes de novembre.

Segons ha informat, via Twitter, el comissari d'ampliació, Stefan Füle, les discussions estaven condicionades al fet que Kiev mostrés un compromís clar per firmar i ha estat tot el contrari. Ianukóvitx manté el doble joc: d'una banda, assegura a Brussel.les que vol la integració que milers de persones li reclamen al carrer, però de l'altra s'acosta a Moscou, amb qui firmarà diversos acords comercials aquest dimarts.

L'anunci és una galleda d'aigua freda per als centenars de milers de manifestants europeistes que es concentren a la plaça de la Independència de Kíev i que aquest diumenge, justament, celebren el que han batejat com el "Dia de la Dignitat" on esperen aplegar un milió d'opositors al president Ianukóvitx.

Els Estats Units amb l'oposició

Els senadors nord-americans John McCain, republicà, i Chris Murphy, demòcrata, han expressat aquest diumenge el suport dels Estats Units a l'oposició europeista ucraïnesa. Tots dos han estat aclamats per les persones que omplen la plaça de la Independència de Kíev, entre 150.000 i 200.000

El senador demòcrata ha destacat que "Ucraïna ha d'estar a Europa" i que els Estats Units saluden els ucraïnesos que, "malgrat la violència (de les autoritats ), es pronuncien pel canvi de manera pacífica". "Vull assegurar-los que el Senat els dóna suport en aquest procés", ha subratllat Murpy.

Per la seva banda, McCain, ha destacat el fet que un senador republicà i un altre demòcrat hagin anat a Kíev per expressar el suport del poble nord-americà a les aspiracions de canvi del poble ucraïnès. "Som aquí per confirmar que les vostres accions inspiren a tot el poble a la lluita pacífica, per donar suport al dret dels ucraïnesos a canviar el seu destí de manera pacífica i democràtica", ha subratllat.

El polític republicà ha assegurat els manifestants que tenen el suport del "món lliure, dels Estats Units".

 

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut