La bandera europea es pot veure tant com la francesa en els actes de Macron (Reuters)
La bandera europea es pot veure tant com la francesa en els actes de Macron (Reuters)
Brussel·les

La UE, satisfeta pel triomf de Macron, però preocupada pels resultats de Le Pen

Brussel·les destaca la presència de banderes europees en la celebració de la victòria del candidat centrista

RedaccióActualitzat

La victòria de l'europeista Emmanuel Macron en la primera volta de les presidencials franceses s'ha rebut amb satisfacció a Brussel·les, que respira tranquil·la, tot i que no perd de vista els bons resultats de Marine Le Pen, que disputarà la segona volta amb Macron.

La cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Federica Mogherini, ha destacat la presència de símbols europeus durant el triomf parcial del candidat centrista:

"Veure banderes europees en la celebració dels resultats d'Emmanuel Macron suposa l'esperança i el futur de la nostra generació"

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es manifestava en una línia semblant, felicitant Macron pel resultat i desitjant-li sort per la segona volta. A Brussel·les es creu que Europa i la democràcia són en mans de França. És l'opinió i el temor de molts líders del continent pels quals una victòria de Le Pen, amb les seves amenaces de deixar la UE representarien la destrucció del sistema. Diuen que Europa no resistiria un Frexit i França, creuen, es tornaria ingovernable.

El triomf de Macron dona aire a Brussel·les, que espera que el front unitari dels partits francesos contra la ultradreta i antieuropeista Front Nacional podria portar-lo a la victòria en la segona volta i això ajudaria a enfortir el projecte europeu.

El grup dels Liberals i Demòcrates per Europa també elogia Macron i el qualifica de defensor dels valors liberals. El seu líder, el belga Guy Verhofstadt, espera que el polític centrista s'imposi per aconseguir una França més tolerant, ambiciosa i europea.

A Marine Le Pen li arriben felicitacions des d'Holanda. El líder ultradretà, Geert Wilders, assegura que és un dia de celebracions per als patriotes de tot Europa, i el líder euroescèptic britànic, Nigel Farage, afirma que Macron ho diu tot quan parla amb la bandera europea al seu darrere.

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut