Luxemburg

La UE reforçarà la vigilància de la frontera sud i obligarà els estats membres a informar dels canvis en política immigratòria

Els ministres de l'Interior de la UE han aprovat de forma definitiva el mecanisme pel qual cada estat membre haurà de comunicar a la resta de la Unió i a la Comissió Europea (CE) les seves decisions nacionals sobre asil i immigració, com és el cas de les regularitzacions d'il·legals. El Consell de Ministres ha aprovat sense debat la decisió, sobre la qual ja havia un acord polític des de l'abril del 2005, quan es va encarregar a la CE la preparació de la proposta concreta. La UE ha aprovat també una estratègia per combatre la immigració il·legal que entra per la seva frontera marítima sud, que inclou el reforçament de la vigilància i una més gran cooperació entre els països d'origen i trànsit.

Actualitzat

La mesura, que entrarà en vigor a finals de mes, suposa que els 25 hauran de transmetre "al més aviat possible" a la CE i a la resta d'estats membres la informació sobre les mesures que han pres recentment o les que tinguin intenció de prendre en el terreny de la immigració.

"Aquest mecanisme augmentarà la confiança entre els estats membres i facilitarà, amb la informació mútua, l'adopció d'enfocaments coordinats per resoldre temes d'interès mutu", ha destacat el comissari europeu de Justícia, Seguretat i Llibertats, Franco Frattini, en un comunicat.

"Construirem una política comuna d'asil i immigració" a la UE, de manera que "és important que aquestes mesures no siguin pertorbades per mesures dels estats membres", ha explicat el portaveu de Justícia i Seguretat de la CE, Friso Roscam.

La idea del sistema d'alerta va sorgir arran de les crítiques d'Alemanya i Holanda a la falta d'informació sobre l'última regularització d'immigrants feta a Espanya. No obstant això, Roscam ha destacat que el sistema no suposa "una crítica a Espanya" per la seva última regularització, ja que la UE no té capacitat legal per fer-ho, i perquè no és l'únic estat membre de la Unió que ha pres decisions sobre regularitzacions.

També ha assenyalat que el sistema no es refereix només a regularitzacions, sinó a qualsevol mesura dins de les polítiques sobre immigració. Segons la UE, hauran de comunicar-se les mesures susceptibles de tenir "impacte en altres estats membres o a la Unió en conjunt".

Els ministres han acordat també una estratègia per combatre la immigració il·legal que entra per la seva frontera marítima sud, que inclou el reforçament de la vigilància i una més gran cooperació entre els països d'origen i trànsit. El document de conclusions recull, entre altres punts, el reforçament de l'Agència Europea de Fronteres, Frontex, i la consecució d'acords de repatriament.

Segons el ministre espanyol de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, el document aprovat recull "les grans línies polítiques" que segueix el govern espanyol i suposa que "comptem amb el suport dels països d'Europa".

Anar al contingut