Tampere

La UE reconeix que la immigració és un problema de tots i se solidaritza amb Espanya

La Unió Europea s'ha compromès a gestionar conjuntament l'allau massiva d'immigrants sense papers, però també ha enviat un missatge cap a l'Àfrica: ha de quedar clar que no hi haurà nous processos de regularització i que tots els que entrin a Europa sense papers seran repatriats. D'aquesta manera, Espanya surt una mica més airosa de la cimera que s'ha fet a Finlàndia, després que Alemanya i Àustria van qüestionar ahir com està afrontant el govern espanyol la immigració il·legal.

Actualitzat
Els ministres de Justícia i Interior de la Unió estan d'acord a ser solidaris amb els països que són la frontera sud del continent, com Espanya. Però els 25 volen que els immigrants sense papers siguin repatriats i no regularitzats. "Hem dit molt clarament que no s'ha de fer arribar un missatge equivocat, és a dir, que si els immigrants entren en territori europeu de manera il·legal o clandestina seran regularitzats tard o d'hora. En absolut, tot al contrari", ha dit Finlàndia, que ocupa la presidència de torn de la UE.

Espanya demana ajuda urgent, diu la premsa finlandesa, però el ministre espanyol de Justícia, Juan Fernando López Aguilar, diu que no es tracta de solidaritat, sinó de corresponsabilitat per gestionar la frontera sud de la Unió, i que Espanya no demana ajuda. I afegeix que el Consell de Ministres, "que és el que realment compta", no ha sentit cap al·lusió o crítica al procés de regularització que es va encetar a l'estat espanyol a l'inici de la legislatura.

Qui sí que ha demanat més mitjans és el director de Frontex, l'embrionària agència europea de fronteres que només té la col·laboració de Portugal, Finlàndia i Itàlia. Tindrà reforços, però de la reunió no n'han sortit compromisos clars. Sí que ha servit per unificar una posició comuna i coincidir que els diplomàtics espanyols vagin acompanyats en persona per un comissari europeu quan vagin a l'Àfrica a negociar.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut