Brussel·les

La UE proposa una taxa mundial a les transaccions financeres

Els dirigents europeus han acordat proposar a l'FMI cobrar una taxa mundial a les transaccions financeres, segons un projecte de text enviat a Brussel·les per a la seva aprovació. El text encoratja l'FMI a instaurar una taxa mundial basada en la idea de la "taxa Tobin", que establia que s'havia de pagar un tribut pels canvis de moneda. El primer ministre britànic, Gordon Brown, ha instat els seus homòlegs europeus a reequilibrar els riscos i les recompenses dins el sector financer, després d'aprovar un impost especial per gravar les primes als banquers que passin dels 27.700 euros.

Actualitzat
El primer ministre britànic, Gordon Brown, impulsa la iniciativa de fer pagar una taxa mundial a les transaccions financeres. La proposta figura en un esborrany de conclusions de la cimera de Brussel·les. Brown ha ressuscitat el debat sobre l'anomenada "taxa Tobin" després de proposar-ne la instauració durant la cimera del G-20 que s'ha celebrar a Saint Andrews a començaments de novembre.

Paral·lelament, en un document publicat ahir titulat "Risc, recompensa i responsabilitat, el sector financer i la societat", el Tresor britànic reflexionava que un tipus de taxa com la que va proposar James Tobin els anys 70 s'hauria d'aplicar no només a les transaccions de monedes, sinó també al conjunt de transaccions financeres.

La idea s'ha llançat després que tant el Regne Unit com França han imposat el cobrament d'una taxa extraordinària als bons pagats als directius bancaris el 2009.

Brown i Sarkozy volen que la mesura s'instauri també al conjunt de la UE. Els dos mandataris al·leguen que les primes rebudes pels banquers aquests anys es deuen en part a les ajudes dels governs per rescatar de la crisi el sector financer.
Anar al contingut