Brussel·les

La UE mobilitzarà vaixells i avions per fer front a l'arribada massiva d'immigrants a les Canàries

La Comissió Europea crearà una oficina de l'Agència de Control de Fronteres Exteriors de la UE (Frontex) a les Canàries per fer un retrat concret de la situació que es viu a l'arxipèlag arran de l'onada d'immigrants. Aquest és el principal compromís que ha arrencat la vicepresidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, de les autoritats comunitàries en la seva visita a Brussel·les. Igualment es reforçarà la vigilància a les costes amb patrulles navals i aèries i s'impulsaran iniciatives per agilitar les repatriacions.

Actualitzat

El comissionari de Justícia i Interior de la UE, Franco Frattini, ha anunciat un paquet de quinze mesures comunitàries per fer front a l'incessable allau de "pateres" que arriben a les costes espanyoles. Es vol incidir especialment en la vigilància del litoral canari i la repatriació dels immigrants il·legals, encara que progressivament s'aniran buscant respostes a altres àmbits d'actuació necessària.

Aquests són els compromisos que ha obtingut De la Vega de la reunió que ha mantingut amb Frattini i amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso. De les trobades, se n'han materialitzat aquestes ajudes, però tot i això, és conscient que la solució no serà fàcil.

En la vigília de l'arribada de De la Vega els responsables europeus ja van advertir que la immigració il·legal no és un problema puntual d'Espanya que es pugui solucionar de la nit al dia. És per això, que la UE treballa des d'una perspectiva més àmplia per trobar un desllorigador que acabi amb les travessies tant a l'arxipèlag espanyol, com a Lampedusa o Xipre. Amb tot, De la Vega està satisfeta pel grau de coordinació que s'embasta entre Madrid i Brussel·les.

Quinze mesures i projectes experimentals

La Comissió ha presentat un paquet de quinze mesures urgents en resposta a la petició espanyola. Entre elles, hi ha l'enviament immediat d'un equip d'experts a les Canàries per analitzar la situació i obtenir informació més detallada sobre els llocs de procedència i arribada dels immigrants. A més, també s'instal·larà a l'arxipèlag un centre de coordinació de Frontex, l'agència europea de control de les fronteres exteriors.

De la Vega també ha obtingut el compromís de la Comissió de mobilitzar avions i vaixells de reconeixements d'altres països membres, que col·laboraran en les tasques de vigilància de la costa africana. De moment ja hi ha vuit països que han ofert els seus equips per participar en aquest operatiu, que durarà diversos mesos i que l'any que ve s'estendrà a Gàmbia i Guinea.

Totes aquestes mesures estan pendents ara de l'aprovació definitiva per part de Frontex, una agència amb només 30 treballadors i seu a Varsòvia que començarà a aplicar projectes experimentals com ara els equips de reacció ràpida dedicats a l'assistència sanitària i d'identificació urgent.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut