Brussel·les

La UE millorarà els testos d'estrès que farà a la banca a principis del 2011

La Unió Europea tornarà a sotmetre la banca a una altra ronda de testos d'estrès a principis del 2011 coordinada per la nova Autoritat Bancària Europea i amb una "metodologia millorada" per corregir les insuficiències de les proves que es van fer aquest any, que no van detectar els problemes del sector financer irlandès. En els testos publicats a principis de juliol, només van suspendre 7 dels 91 examinats: cinc grups de caixes espanyoles, un banc alemany i un banc grec. Els dos bancs irlandesos que hi van participar -Bank of Ireland i Allied Irish Bank- van aprovar. Només dos mesos després Dublín va admetre que els seus bancs necessitaven 50.000 milions d'euros, cosa que ha agreujat la crisi de deute i n'ha precipitat el rescat per part de la UE i l'FMI.

Actualitzat
"Estem treballant amb el Comitè Europeu de Supervisors Bancaris sobre la metodologia per l'any que ve. Pensem extreure totes les lliçons dels testos d'aquest any per millorar la metodologia de les proves que tindran lloc el 2011", ha dit la portaveu de Mercat Interior, Chantal Hughes. La nova ronda "serà a principis de l'any que ve i es desenvoluparà durant uns quants mesos".

En concret, les proves començaran al febrer i se'n publicaran els resultats abans de l'estiu. La Comissió vol incloure un nou criteri: les dificultats dels bancs per obtenir liquiditat, però la majoria de reguladors nacionals s'hi oposen. Amb aquest criteri no hauria aprovat cap dels bancs irlandesos. Els ministres d'Economia de la UE van acordar a finals de setembre fer testos d'estrès als bancs amb una periodicitat anual.
Anar al contingut