May i Juncker, en l'inici de la cimera de líders europeus aquest dimecres a Brussel·les (Reuters)
May i Juncker, en l'inici de la cimera de líders europeus aquest dimecres a Brussel·les (Reuters)
Brussel·les

La UE deixa en suspens la cimera extraordinària sobre el Brexit pels pocs avenços

May es mostra oberta a prorrogar un any la transició post-Brexit, fins a finals del 2021

RedaccióActualitzat

Els caps d'estat i de govern dels 27 països que continuaran a la Unió Europea després de la sortida del Regne Unit han acordat deixar en suspens, almenys de moment, la cimera extraordinària sobre el Brexit, prevista inicialment per mitjans de novembre.

Aquest dimecres a la nit, en la primera jornada de la cimera de líders europeus, hi ha hagut alguns avenços en la negociació, però no prou per plantejar-se que sigui factible poder signar l'acord d'aquí un mes.

Una font comunitària ho ha explicat de la següent manera a la sortida del sopar dels 27, al qual la primera ministra britànica, Theresa May, no havia estat convidada.

"Malgrat les negociacions intenses, no s'han registrat prou progressos. L'última etapa demanarà coratge, confiança i lideratge des dels dos costats."

Com a resultat d'aquesta situació, el negociador en cap de la UE, Michel Barnier, no ha recomanat als líders dels Vint-i-set que convoquin una cimera extraordinària aquest novembre, com d'entrada estava previst, per tancar l'acord sobre la retirada del Regne Unit. "Necessitem temps, més temps", ha dit Barnier.

La cimera, de tota manera, podria acabar celebrant-se "si i quan" Barnier informi que s'ha aconseguit "un progrés decisiu".

May s'ha adreçat durant uns quinze minuts als líders del 27, en un ambient que el president del Parlament Europeu, Antoni Tajani, ha descrit com "molt més distès" que el de la reunió de fa un mes a Salzburg.

 

Tajani i una altra font assistent a la reunió han explicat que, per facilitar l'assoliment d'un acord, May s'hauria mostrat "oberta" a ampliar un any el "periode de transició" post-Brexit, actualment previst fins al 31 de desembre del 2020.

Si s'acceptés aquesta proposta, el tancament del divorci Regne Unit-UE no es materialitzaria definitivament fins al 31 de desembre del 2021.

Segons el portaveu de May, la primera ministra ha declarat:

"Hem demostrat que podem assolir acords difícils [si treballem] junts i de manera constructiva. Confio que serà així."

La voluntat de totes dues parts continua sent pactar la sortida del Regne Unit, però encara queden diversos serrells per tancar, com, per exemple, i sobretot, definir com quedaria la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord.

Per superar el bloqueig actual sobre aquesta qüestió, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, havia demanat a May que actués amb "creativitat".

 

El president francès, Emmanuel Macron, també ha volgut destacar que "hi ha la voluntat col·lectiva d'avançar, però encara no hem arribat" a un resultat satisfactori.

Per a la cancellera alemanya, Angela Merkel, l'acord està tancat un "90 per cent", però "encara tenim feina per fer".

 

 

La cimera dels caps d'estat i de govern dels 27continua aquest dijous amb altres qüestions sobre la taula que preocupen els líders de la UE. Així, parlaran una vegada més de la qüestió migratòria, de seguretat i del futur de la zona euro.

ARXIVAT A:
BrexitUnió Europea
Anar al contingut