Brussel·les

La UE creu que encara hi pot haver un "final feliç" per als condemnats a mort per haver contagiat la sida a nens a Líbia

Després que el Tribunal Suprem de Líbia hagi decidit confirmar la pena de mort per a les cinc infermeres búlgares i el metge palestí acusats d'haver infectat deliberadament centenars de nens libis amb el virus de la sida, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i el primer ministre portuguès i president de torn de la UE, José Sócrates, s'han mostrat esperançats que no s'arribi mai a aplicar la pena i han assegurat que encara hi pot haver un "final feliç" en el procés. A més, els dos mandataris s'han compromès a treballar per defensar el dret a la vida i a la llibertat de les persones.

Actualitzat

Barroso i Sócrates han rebut la notícia de la sentència mentre compareixien davant del ple del Parlament Europeu. Sócrates ha dit que sentia "molta tristesa" però ha advertit que la retòrica política no és útil en aquests moments. En aquest sentit, s'ha compromès a treballar aquest semestre, en què Portugal presideix la UE, perquè aquest procés "tingui un final feliç". En qualsevol cas, el primer ministre portuguès ha recordat que el seu país manté bones relacions amb els països de l'Àfrica del Nord, entre els quals hi ha Líbia, i que encara hi ha una instància perquè el procés tingui una sortida feliç. Es tracta del consell judicial superior de Líbia, un òrgan polític, que té la potestat de confirmar la pena capital o de commutar-la.

Per la seva part, Barroso ha lamentat la decisió de la justícia de Líbia i ha mostrat la seva solidaritat amb les infermeres i el metge condemnats a mort. També, com el seu compatriota, s'ha mostrat confiat que es trobarà una solució al conflicte. En la mateixa línia, ha dit que la Comissió Europea, juntament amb la presidència del consell i dels estats membres de la UE faran tot el possible per defensar el dret a la vida i a la llibertat de les persones.

Anar al contingut