Roma

La UE celebra els 60 anys del Tractat de Roma refermant-se en la unitat

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea volen continuar junts per superar diferències i reptes de futur, però amb ritmes i intensitats diversos

RedaccióActualitzat

La Unió Europea dels Vint-i-set, sense el Regne Unit, vol continuar unida. Aquest dissabte, reunits en una cimera especial per commemorar els 60 anys del Tractat de Roma, els líders europeus han firmat una declaració per refermar el seu compromís de continuar units.

Aquest és el missatge dels caps d'estat i de govern europeus, reunits al Palau dels Conservadors de Roma, el mateix lloc on es va firmar el tractat fundacional que va culminar amb la creació de la Unió Europea.

Un aniversari que arriba en un moment de debilitat per a la UE, que ha hagut d'afrontar una important crisi econòmica i migratòria, un avanç de la ultradreta i la greu esquerda oberta pel Brexit.

Tots units, encara que a diferents velocitats

Els caps d'estat i de govern de l'organització volen continuar junts per superar diferències i reptes de futur, si bé amb ritmes i intensitats diversos, però sempre en el marc dels tractats, tal com ha remarcat el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

"Avui no n'hi ha prou de demanar unitat i protestar contra les diferents velocitats. És molt més important que respectem les regles comunes. Aquesta és la base real de la nostra unitat."

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, insistia que només amb la unió s'aconseguirà una Europa millor.

"Només units podrem assumir els reptes que hem d'afrontar junts. Només units podrem deixar com a llegat per a les futures generacions una Europa més pròspera, social i segura."

La cancellera alemanya, Angela Merkel, també ressaltava la importància de la unió.

"L'Europa de diferents velocitats no vol dir que no sigui una Europa unida. Diem clarament que volem anar en la mateixa direcció."

Una Europa més social

El compromís inclou també parar més atenció a la veu dels ciutadans, per contrarestar l'onada creixent de populisme i d'euroescepticisme. Grècia ha forçat una declaració que reconegui, encara més explícitament, la dimensió social d'Europa, cosa acceptada unànimement, segons el president de torn del Consell, el primer ministre maltès Joseph Muscat:

"Avançar en la dimensió social: crec que això és el principal antídot davant del populisme creixent."

La UE respecta la llei

La declaració de Roma recull en una frase que la Unió Europea respecta la llei. D'aquesta manera, el govern espanyol interpreta que s'aposta pel compliment de la legalitat davant d'actituds com la de l'independentisme català. Una referència no explícita, com volia el govern espanyol, però suficient per al president espanyol, Mariano Rajoy.

"Un dels valors fonamentals del projecte europeu és l'estat de dret, és a dir, l'obligació de complir la llei. El sotmetiment de tots –i per descomptat dels governants– a la llei. L'alternativa al compliment de la llei és el no-res, per no dir la selva. I a ningú se li acut que a Europa algú pugui donar suport a qui pretén transgredir la llei."

Per la jornada s'han disposat fortes mesures de seguretat, amb un desplegament de 7.000 militars i policies per evitar un possible atac terrorista i que hi hagi disturbis en les sis manifestacions convocades per avui.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut