Bremen

La UE aplaudeix la iniciativa de la Meca i estudia com continuar donant suport al procés de pau

El ministre alemany d'Afers Estrangers, Frank-Walter Steinmeier, ha subratllat els avenços registrats en els últims mesos en el procés de pau del Pròxim Orient i ha manifestat que continuen els esforços internacionals a la zona. "La comunitat internacional ha de seguir donant suport a aquest procés a la regió", ha dit Steinmeier, que ha saludat les perspectives que obre l'acord de la Meca i s'ha alegrat que l'Aràbia Saudita hagi facilitat la creació del govern d'unitat palestí.

Actualitzat

"La pau no arribarà demà, però s'està començant a construir una dinàmica que pot conduir a un acord", ha valorat Steinmeier en nom de la presidència de la UE. Els ministres d'Afers Estrangers de la UE, reunits a Bremen, s'han mostrat conformes amb els resultats de la cimera de la Lliga Àrab celebrada la setmana passada a Riad, en la qual es va rellançar la denominada Iniciativa Àrab de Pau.

"Un gran nombre de socis àrabs han actuat de manera molt constructiva a l'hora de fer progressar" el procés de pau, ha afirmat Steinmeier a l'arribada a la reunió. Israel, però, ha acollit amb cautela aquest pla de pau proposat per la Lliga Àrab. El govern d'Ehud Olmert s'ha mostrat obert al diàleg amb el règim saudita però situa en un horitzó de cinc anys un acord de pau global amb els estats àrabs i els palestins.

Pels palestins, però, aquest termini de cinc anys sembla excessiu. El ministre d'Informació, Mustafa Barghouti, veu difícil que hi hagi una oportunitat millor per a la pau que el nou govern d'unitat. Per Barghouti, d'aquí a cinc anys ja serà massa tard per a un acord. "Deien que no volien parlar perquè era un govern de Hamas, però ara tenim un govern d'unitat nacional amb els millors activistes per a la pau de Palestina, gent molt coneguda per ser pacifistes, demòcrates i no violents, com jo. Si no som prou bons ara per a Israel, si aquest govern no és prou bo per a Israel, cap govern palestí del futur mai no serà bo per a Israel", ha declarat Barghouti.

Gira de Merkel

Els Vint-i-set estudien aquest dissabte els passos a fer en relació amb el conflicte i escoltaran un informe de l'alt representant de la UE per la Política Exterior i Seguretat Comuna, Javier Solana, sobre el seu viatge la setmana passada a Riad, on va assistir a la cimera de la Lliga Àrab. Solana ha anunciat que en les pròximes setmanes es reunirà amb els quatre països més implicats en el procés de pau (l'Aràbia Saudita, Jordània, Egipte i els Emirats Àrabs Units) i abans de l'estiu s'espera reunir el Quartet (els Estats Units, la UE, les Nacions Unides i Rússia) amb aquests països i les parts en conflicte, la qual cosa suposaria la primera trobada amb Israel.

La cancellera alemanya i presidenta de torn de la UE, Angela Merkel, inicia aquest dissabte una gira de tres dies al Pròxim Orient amb l'objectiu d'intentar que israelians i palestins avancin en el diàleg. La presidència alemanya de la UE, però, creu que encara és aviat per reprendre les ajudes directes al govern palestí i Steinmeier ha recordat que una nova avaluació depèn de "les decisions i accions adoptades" per aquest executiu, en què Hamas ja no és majoritari.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut