Brussel·les

La UE ajorna l'acord d'associació amb Sèrbia

La Unió Europea ha ajornat la signatura de l'Acord d'Associació i Estabilització amb Sèrbia, considerat el primer pas cap a la futura adhesió del país al club europeu. En lloc d'això, els 27 han ofert a Belgrad un pacte interí que inclourà aspectes tant de comerç com l'eliminació dels visats. D'entre els membres de la UE, els Països Baixos han estat els més bel·ligerants contra l'acord, perquè exigeixen que Sèrbia lliuri abans els dos presumptes criminals de guerra Ratko Mladic i Radovan Karadzic, acusats de la matança de 7.000 bosnians musulmans a Srebrenica.

Actualitzat
El pacte interí entre la UE i Sèrbia se signaria el 7 de febrer, després de les eleccions presidencials que s'hi celebren aquest cap de setmana. El resultat dels comicis pot marcar si aquest país s'apropa o s'allunya de l'òptica europea. La situació és encara més delicada si es té en compte que el candidat proeuropeista ha perdut la primera volta.

L'ajornament de l'Acord d'Associació no ha estat cap sorpresa. El ministre d'Afers Estrangers alemany ja ha avançat al matí que els Països Baixos no estaven disposats a cedir en l'exigència que Sèrbia lliuri a la justícia internacional Ratko Mladic i Radovan Karadzic.

Veient que les expectatives eren aquestes, l'alt representant per a la política exterior i de seguretat de la Unió Europea, Javier Solana, ha assegurat abans de la reunió que, hi hagués acord o no, "el missatge cap a Sèrbia serà el desig de tenir-la al més a prop possible d'Europa".

Pel que fa als representants espanyols, han argumentat que es va subscriure un acord similar amb Croàcia, malgrat que el criminal de guerra Ante Gotovina es trobava en llibertat i no va ser detingut fins després de la signatura.
Anar al contingut