Diversos libis assisteixen a l'oració d'Eid al-Fitr a la plaça Tahrir. (Foto: Reuters)
Diversos libis assisteixen a l'oració d'Eid al-Fitr a la plaça Tahrir. (Foto: Reuters)
Brussel·les / París

La UE aixeca les sancions a 28 empreses líbies

La Unió Europea ha aixecat les sancions imposades a 28 empreses petrolieres, bancàries i portuàries. Es tracta d'una mesura indispensable per reprendre el govern i posar en marxa tot l'aparell de l'Estat: administració, seguretat, sanitat o ensenyament. La decisió, aprovada pels 27 per procediment escrit, entrarà en vigor demà amb la seva publicació al Diari Oficial de la UE i permetrà el desbloqueig dels béns d'aquestes entitats en territori comunitari, segons ha indicat el Consell de la Unió en un comunicat. L'anunci arriba poc abans que comencés a París una conferència internacional per coordinar la transició i la recuperació econòmica i política de la Líbia post-Gaddafi.

Actualitzat
L'aixecament de les sancions implica, per exemple, el desbloqueig de sis ports libis o de 1.500 milions d'euros de béns libis congelats a França.

"El nostre objectiu és de dotar de recursos el govern interí i els ciutadans libanesos i d'ajudar perquè la seva economia torni a funcionar de nou", ha explicat la cap de la política exterior de la UE Catherine Ashton.

L'aixecament de les sancions es faran efectives divendres, però aquest mateix dijous ja han arribat 160 milions d'euros en bitllets de dinars libis, que es troben amuntegats en palets i que un avió de la força aèria britànica ha traslladat a Bengasi. Es tracta de bitllets de banc impresos a la Gran Bretanya que va encarregar Gaddafi abans que comencés la revolta.

Els diners arriben el mateix dia que la Unió Europea ha aixecat les sancions a Líbia i unes hores abans que, aquesta tarda, a París es reuneixin els més de 60 països que participaran en la reconstrucció de Líbia... i que en trauran també rèdits.

Una reunió d'alt nivell que arriba poques setmanes després que el règim hagi perdut el control de Trípoli i d'àmplies zones del país, tot i que Gaddafi continua en parador desconegut.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut