El president de Síria, Bashar al-Assad, en una imatge d'arxiu
El president de Síria, Bashar al-Assad, en una imatge d'arxiu
Brussel·les

La UE acorda un primer paquet de sancions contra 13 dirigents sirians

La Unió Europea ha arribat a un acord per sancionar Síria. Ho farà en 13 personalitats del règim com a resposta per la violenta repressió de les protestes que hi ha al país. Entre les persones sancionades, no hi ha, però, el president del país, Bashar al-Assad. Tot i el desplegament militar, milers de ciutadans sirians segueixen desafiant el règim i surten a protestar al carrer. Avui és el Divendres del Desafiament, i s'han tornat a sublevar a Homs, Hama, Daraa, Baniyas i a la capital, Damasc. Només avui, una desena de persones han mort en la repressió de les protestes.

Actualitzat
Les sancions s'adoptaran formalment a principis de la setmana que ve i suposaran la prohibició de viatjar a Europa i la congelació dels actius en territori comunitari dels afectats. L'aprovació es farà a través de l'anomenat "procediment de silenci", pel qual un text queda adoptat en una data determinada si cap país s'hi pronuncia en contra.

Les mesures acordades per a Síria són les que els Vint-i-set han imposat en casos precedents contra els règims que han reprimit amb violència l'onada de manifestacions desencadenada al món àrab durant els últims mesos.

L'exclusió de Bashar al-Assad de la llista de sancionats no implica que no pugui veure-se'n afectat en un futur pròxim, ja que aquest tipus de llistats es mantenen sota revisió constant i es poden ampliar ràpidament. Aquest serà el primer paquet europeu de sancions contra Síria, però podria veure's acompanyat aviat de noves mesures.

Divendres passat, els ambaixadors dels Vint-i-set van acordar imposar un embargament d'armes contra Síria, una acció que encara no s'ha fet oficial, ja que els experts europeus segueixen treballant-hi per fer-la efectiva en breu. A més, els estats membres es van comprometre a revisar "tots els aspectes de la seva cooperació amb les autoritats sirianes", segons va explicar en un comunicat la cap de la diplomàcia comunitària, Catherine Ashton.

Els programes de cooperació en vigor inclouen una partida de 129 milions d'euros en el període 2011-2013 dedicats a donar suport a reformes polítiques i econòmiques i una cartera d'inversions de 1.300 milions d'euros a través del Banc Europeu d'Inversions (BEI), una de les més importants a la regió. A més, des del 2007 la Unió ha concedit a aquest país àrab 80 milions d'euros per ajudar les autoritats a fer front a l'arribada de refugiats iraquians. Al mateix temps, els Vint-i-set han acordat paralitzar qualsevol avenç cap a un acord d'associació amb Síria, que el bloc oferia a Damasc des de fa anys, però que mai ha arribat a concretar-se.
Anar al contingut