El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy
El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy
Brussel·les

La UE acorda dedicar els fons disponibles a les "pimes" i l'ocupació juvenil

Els líders de la UE han acordat destinar els fons comunitaris disponibles a donar suport a les "pimes" i a programes de foment de l'ocupació juvenil, en un text de conclusions destinades a compaginar l'ajust fiscal amb el creixement econòmic i la creació d'ocupació. El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, ha informat, a través de Twitter, de l'aprovació del text en la cimera extraordinària que se celebra a Brussel·les.

RedaccióActualitzat
El text proposa dedicar els fons disponibles a "mecanismes de suport a gran escala perquè els joves puguin treballar o accedir a formació", a més d'elaborar "plans nacionals d'ocupació. "L'execució serà supervisada des de Brussel·les, i es vol reduir la segmentació dels mercats laborals i rebaixar la fiscalitat del treball.

La declaració -la primera en què els líders europeus se centren exclusivament en la greu situació de l'ocupació a la UE-, assenyala que a la UE hi ha actualment 23 milions de parats i adverteix que la taxa de desocupació "seguirà sent alta" si no es millora el ritme de creixement econòmic. La declaració fa especial èmfasi en la necessitat de resoldre el problema de la desocupació juvenil, que a Espanya afecta gairebé la meitat dels menors de 25 anys. En particular, proposa promoure els programes de beques, pràctiques i estades a l'estranger, de manera que aquestes iniciatives suposin "oportunitats reals per als joves".

L'objectiu és que tot jove europeu que acabi la seva formació disposi, en un termini màxim de quatre mesos, d'una "oferta de bona qualitat" per treballar, continuar la seva formació, realitzar unes pràctiques o un programa d'aprenentatge. Per fomentar la mobilitat dins de la UE, se suggereix la revisió de la normativa comunitària de reconeixement de títols i qualificacions professionals, augmentar el nombre de places disponibles en els programes de pràctiques a l'estranger i avançar en la coordinació dels sistemes de pensions.

Totes aquestes mesures es finançaran mitjançant la redistribució de 22.000 milions d'euros del Fons Social Europeu (FSE) sense utilitzar corresponents al període 2007-2013 per a tota la UE, segons han explicat fonts comunitàries. D'aquesta quantitat, a Espanya en corresponen uns 2.700 milions d'euros, que ascendeixen a 4.000 milions si els afegeix el cofinançament que ha d'aportar l'Estat.

En l'apartat dedicat a les pimes, s'aposta per destinar ajudes del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i dels fons estructurals a les empreses, a més de reduir-los les càrregues administratives i els tràmits legals. El text demana a les autoritats de supervisió bancària nacionals i europees (el EBA) que "assegurin que la recapitalització dels bancs no porta a una falta de finançament" per a les pimes, així com que garanteixin "una rigorosa aplicació per tots els bancs de la legislació europea que restringeix els bons".

Els socis europeus es comprometen a fer grans esforços per facilitar el crèdit a les pimes i a posar en marxa mesures en aquest sentit abans del juny. Així mateix, en un punt dedicat a completar la integració del mercat comú, s'inclou una menció sobre la necessitat de modernitzar els règims europeus de drets d'autor i de lluita contra la pirateria, tenint en compte la diversitat cultural per explotar al màxim el potencial de l'"economia digital".
Anar al contingut