Barcelona

La UB lloga el claustre per obtenir ingressos

L'augment de les taxes que paguen els alumnes, del 7,6%, ha compensat les universitats. Però no n'hi ha hagut prou per afrontar les retallades, del 15%, del finançament públic. Les despeses s'han hagut de reduir. No s'han renovat contractes a molts professors associats o se'ls han reduït les hores de docència. L'Autònoma promou jubilacions anticipades, moltes de les quals no es cobriran. A la Universitat de Barcelona tenen clar que els ingressos s'hauran de diversificar i per això han penjat al claustre el cartell de "Es lloga". Fins i tot per a desfilades de moda. Una imatge insòlita, però que la UB està disposada a repetir tants cops com faci falta.

Actualitzat
L'augment de les taxes, del 7,6%, ha suposat una compensació important per a les universitats; en el cas de la UB, per exemple, ha comportat un increment d'uns 11 milions d'euros. Però no n'hi ha prou. La retallada ha obligat a reduir despeses fins i tot en el capítol de personal. A molts professors associats no se'ls ha renovat el contracte i a la majoria se'ls han reduït les hores de docència i, per tant, els sous. També hi ha en marxa un pla per reduir el professorat funcionari.

Aquest començament de curs, però, l'ambient general de restriccions econòmiques ha fet córrer rumors catastrofistes, com ara que les nòmines dels professors no es podrien pagar amb regularitat. La Secretaria d'Universitats ho ha negat categòricament.

Però els problemes de liquiditat podrien obligar la Universitat Politècnica de Catalunya a retardar la paga extra de Nadal fins a principis de gener, tot i que la Generalitat s'ha mostrat disposada a col·laborar perquè aquesta paga també es cobri quan toca.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut