Foto de família dels nou degans de l'advocacia catalana amb el coordinador del projecte de vacunació, Manel López Béjar, de la UAB EL 21-11-16 …
Foto de família dels nou degans de l'advocacia catalana amb el coordinador del projecte de vacunació, Manel López Béjar, de la UAB EL 21-11-16 (horitzontal).

La UAB provarà una vacuna anticonceptiva per reduir la població de senglars a Collserola i el parc de Sant Llorenç

ACN Barcelona.-La UAB provarà una vacuna anticonceptiva per tal de reduir la població de porcs senglars en zones urbanes i periurbanes dels parcs de Collserola i Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Si finalment s'obté el permís de la Generalitat, al desembre s'iniciarà la vacunació d'uns 100 senglars el primer any, i en els següents tres anys se'n vacunaran almenys 200 més. La vacuna té l'objectiu de reduir la població sense matar els animals. Les comissions de Protecció dels Drets dels Animals de nou col·legis d'advocats catalans han signat un conveni que avala legalment el projecte, que es tirarà endavant amb l'ajuda dels guardes forestals de la Diputació de Barcelona als municipis de Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Vacarisses i Matadepera.

El director del departament de Sanitat i Anatomia d'Animals de la Facultat de Veterinària de la UAB, Manel López Béjar, ha explicat que la vacuna té una efectivitat del 80% durant el primer any i del 60% al tercer any. Els senglars tenen una vida reproductiva que va dels 6 mesos de vida als 12 anys, aproximadament, però la majoria d'animals són capturats als dos anys. Durant l'últim any s'ha estat estudiant el moviment i el grau d'hormones dels animals. A partir d'ara s'instal·laran trampes, s'anestesiaran els exemplars, sobretot joves mascles i femelles, se'ls identificarà i se'ls punxarà abans de tornar-los a deixar en llibertat. Després es farà el control de la població per veure l'efectivitat de la mesura. Si es captura un exemplar dos cops se'l podria revacunar per comprovar si s'allarga l'efecte de l'anticonceptiu.El fet de no matar els animals, a banda de consideracions ètiques, es considera més efectiu, ja que fa que no cedeixin territori a exemplars d'altres zones pel que fa al menjar, i l'anticonceptiu els pot fer baixar la mobilitat perquè no necessitaran buscar parella ni menjar per les cries o per omplir les seves necessitats energètiques, que seran menors. López Béjar també veu positiu que no neixin tants senglars que només coneguin la ciutat com a hàbitat natural i font d'alimentació. Aquest veterinari explica que en els últims anys l'època de zel dels senglars s'ha distribuït per tot l'any, i si abans naixien cries només a la primavera, ara ho fan tots els mesos.Els animals marcats portaran un codi i un telèfon escrit a l'orella per si algú els troba vius o morts. Els impulsors volen que no siguin consumits, per tal de poder avaluar correctament l'efectivitat de la vacuna, però asseguren que no hi ha cap perill per a l'ésser humà.La vacuna s'ha provat anteriorment en cérvols de cua blanca als Estats Units, senglars en captivitat al Regne Unit, gossos, vaques o elefants.

Anar al contingut