Cerdanyola del Vallès

La UAB dissenya un dispositiu que fa invisibles els objectes davant ones de baixa freqüència

Un grup d'investigadors del Departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha dissenyat un dispositiu que és capaç de fer invisibles els objectes davant les ones electromagnètiques de molt baixa freqüència. Arreu del món s'estan fent investigacions per revelar el secret de la invisibilitat, que podria aconseguir-se en els pròxims anys. Aquest descobriment fet a Cerdanyola del Vallès podria tenir aplicacions en camps com la medicina o en sectors on la detecció de camps magnètics és important, com en vaixells o submarins.

Actualitzat
Els investigadors de la UAB han estudiat els metamaterials, és a dir, uns materials que permeten fer invisibles objectes davant les ones electromagnètiques de molt baixa freqüència.

Els científics pensaven fins fa poc que construir capes d'invisibilitat era impossible perquè creien que no podien modificar-se les propietats elèctriques i magnètiques de la llum, valors que determinen la seva trajectòria. Els metamaterials poden modificar aquests valors perquè tenen propietats elèctriques i magnètiques inusuals que poden fer que la llum envolti els objectes i desaparegui el seu camp magnètic.

El dispositiu descobert al Departament de Física de la UAB pot tenir aplicacions molt destacades en el camp de la medicina, com per exemple, en zones on es desenvolupin tècniques de magnetoencefalografia o magnetocardiografia per examinar el cervell i el cor. El descobriment també podria utilitzar-se en altres àmbits on la detecció de camps magnètics és important, com en vaixells i submarins.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut