La turba, la fugida pel terrat i la cassolada: deu detalls de l'escrit del fiscal

El fiscal en cap de l'Audiència Nacional argumenta l'acusació de sedició molt detallada, incloent-hi minutatge

RedaccióActualitzat

En una mena de minut a minut dels fets, el fiscal en cap de l'Audiència Nacional fa un relat molt detallat dels fets del 20S; un relat que li serveix per argumentar per què presenta una denúncia per un possible delicte de sedició, recollit en l'article 544 del Codi Penal espanyol i que pot comportar penes de presó de fins a 15 anys.

 

De la "multitud" a la "turba"

El fiscal comença descrivint com una multitud -en l'escrit en castellà "muchedumbre"- va concentrar-se a les portes de la Conselleria d'Economia en començar els escorcolls de dimecres. Però a mesura que el relat avança, el substantiu es converteix en "turba":

"Tres vehicles oficials de la Guàrdia Civil van ser atacats per la multitud, cosa que va obligar els agents a refugiar-se a l'edifici d'Hisenda. La turba va destrossar els tres vehicles."

Les "greus dificultats" dels agents i la fugida pel terrat

L'escrit posa molt èmfasi en les dificultats "greus" que els agents van tenir per sortir de l'edifici de la Generalitat i com els manifestants també van impedir que sortissin pel teatre del costat i com les dificultats es van estendre per altres punts, com la concentració a la seu de la CUP i a l'escorcoll d'un magatzem a Bigues i Riells on es van confiscar deu milions de paperetes.

Unes dificultats que també van tenir els funcionaris judicials:

"La lletrada de l'administració de la justícia va haver de sortir de matinada pel terrat de l'edifici, ja que els manifestants li impedien la sortida per la porta."

Dos noms propis i desenes de milers de no identificats

El text especifica que no s'ha pogut identificar cap autor del delicte i que encara no hi ha tots els atestats policials. Per això és una denúncia i no pas una querella, que sí que aniria contra persones en concret.

Però, tot i això, la fiscalia cita dos noms i cognoms: els dels presidents de l'Assemblea i Òmnium: Jordi Sànchez i Jordi Cuixart:

"Jordi Cuixart va demanar que la mobilització no s'aturés. A dalt d'un cotxe, amb Jordi Sànchez, van fer una crida a la mobilització permanent des d'aquest dijous a favor del referèndum i en contra de les actuacions per impedir-ho."

"Investigar un concert de voluntats"

El fiscal, però, demana posar més noms i cognoms:

"Cal adoptar mesures per investigar qui són les persones que han induït, mantingut o dirigit les actuacions, o l'existència d'un concert de voluntats entre persones o entitats, públiques o privades, que amb els seus actes hagin impulsat mobilitzacions generalitzades o moviments populars per imposar el referèndum independentista."

Els cotxes, "atacats"

 

"Individus que no s'ha pogut identificar, aprofitant la situació –hi havia unes 2.000 persones-, van punxar les rodes de diversos cotxes patrulla de la Guàrdia Civil aparcats davant de la Conselleria, per impedir la seva legítima actuació."

"Amenaces" a la Guàrdia Civil

El text recull com a "amenaces" els crits dels manifestants:

"Els manifestants van cridar als Mossos 'no us mereixeu la senyera que porteu' i van amenaçar la Guàrdia Civil amb el crit 'no sortireu'."

Les armilles de color verd

L'escrit també posa els voluntaris de les entitats en el punt de mira. Són, segons l'escrit, els de "les armilles de color verd".

"A les 12.15, voluntaris de l'ANC, amb armilles de color verd, conscients que amb això dificultarien la intervenció policial, van fer un cordó davant de la Conselleria d'Economia per evitar que la Guàrdia Civil s'endugués els detinguts. Els manifestants van cridar als Mossos 'no us mereixeu la senyera que porteu' i van amenaçar la Guàrdia Civil al crit de 'no sortireu'."

I també destaca:

 

"La planificació de les actuacions va arribar al punt de comptar amb voluntaris que repartien begudes i menjar als concentrats."

Els atacs a la seu del PSC i els trets a la seu de la CUP

 

L'escrit del fiscal també parla d'un "atac" a la seu del PSC amb "militants agredits" i descriu la concentració que hi va haver contra la presència de la Policia Nacional incitada per una portaveu cupaire. I narra així la manera com va acabar aquella concentració:

"A les 20.00, els agents van arribar a disparar trets per evitar l'atac imminent a un vehicle policial."

La cassolada tampoc se n'escapa

 

El minutatge del fiscal també inclou la cassolada que molts ciutadans van fer a les deu de la nit:

"A les 22.00 va començar una cassolada i els manifestants s'hi van unir amb el soroll de les claus."

El jutge, Ismael Moreno

La denúncia es va presentar aquest divendres a l'Audiència Nacional. I per torn, li ha tocat al jutge Ismael Moreno decidir si s'admet o no. Inspector de la Policia en els últims anys del franquisme i, ara, el jutge més veterà de l'Audiència.

Poques vegades, Moreno dicta resolucions contràries al que li demana la fiscalia. En una de les últimes, va decretar l'ingrés a la presó de dos titellaires a Madrid sota l'acusació d'enaltiment del terrorisme amb una de les seves obres. Una causa que posteriorment va quedar arxivada.

Anar al contingut