El vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Olli Rehn, en una imatge d'arxiu
El vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Olli Rehn
Washington

La troica celebra els "progressos" d'Espanya, però demana més vigilància als bancs

La Comissió Europea, el BCE i l'FMI asseguren que la reforma de la banca espanyola va per bon camí. Tot i això, des d'Europa recomanen a Madrid que mantingui la vigilància al sector i des dels Estats Units demanen immediatament un pla de negocis per l'anomenat "banc dolent".

RedaccióActualitzat
Espanya ha fet grans progressos en la reforma bancària, però ha de vigilar el sector perquè continua tenint riscos. Aquesta és la conclusió de la segona missió de la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional -l'anomenada troica-, que van anar la setmana passada a Madrid per comprovar si l'executiu espanyol compleix les condicions imposades a canvi del rescat bancari.

Els inspectors destaquen que "el gruix de les mesures del programa ja s'ha completat", però alerten que hi continua havent "riscos elevats" per a l'economia espanyola, a causa de "l'atur molt elevat i creixent, la caiguda del PIB i la urgència de reduir grans quantitats de deute intern i extern".

Des d'Europa, recomanen a Madrid que extremi la vigilància dels bancs que han rebut ajudes públiques europees per garantir que compleixen els plans de reestructuració pactats. El comissari econòmic de la UE i vicepresident de la comissió, Olli Rehn, ha considerat que la caiguda dels cosos del finançament del deute sobirà espanyol mostra la "creixent confiança dels inversors" en les mesures adoptades, però alerta que cal vetllar per unes "finances públiques sanejades" i impulsar més "reformes econòmiques" perquè els efectes es notin en "l'economia real".

Des dels Estats Units insten Espanya a incentivar que les antigues caixes d'estalvis surtin de l'accionariat dels bancs. També demanen immediatament un pla de negocis per l'anomenat "banc dolent". L'FMI afirma que "un pla de negocis sòlid és el fonament en què es basarà l'èxit de la Sareb, de manera que és molt important que el pal sigui robust i creïble, basat en informació actualitzada".

Anar al contingut