Els campaments de refugiats d'Haití, on es tem l'arribada de la tempesta tropical "Tomas"
Els campaments de refugiats d'Haití, on es tem l'arribada de la tempesta tropical "Tomas"
Haití

La tempesta tropical "Thomas" s'enforteix mentre avança cap a Haití

Des del National Hurricane Center (NHC) dels EUA s'apunta a un enfortiment addicional de la tempesta tropical "Thomas" durant les properes 48 hores, i els pronòstics indiquen que podría aproximar-se amb la força pròpia d'un huracà quan el seu centre arribi a territori haitià. La resposta del govern d'Haití ha estat declarar l'alerta per huracà a tot el país ja que es preveu que el fenomen meteorològic l'afecti plenament amb conseqüències catastròfiques. A més, des de la Direcció de Protecció Civil d'Haití s'ha assenyalat que es preveu la possibilitat d'evacuar els campaments de desplaçats on habiten prop d'1,3 milions de persones des del terratrèmol que va patir el país el passat mes de gener.

Actualitzat
La tempesta tropical "Thomas" segueix enfortint-se al pas per les aigües del centre del Carib amb vents que arriben a 85 quilòmetres per hora. Els meteoròlegs pronostiquen que el fenomen arribarà a Haití o al sud-est de l'illa de Cuba entre aquesta nit de dijous i la matinada de divendres. A hores d'ara, el National Hurricane Center (NHC) dels EUA ha indicat que la tempesta es troba a 490 quilòmetres al sud-est de la capital d'Haití, Port-au-Prince.

Des de Cuba s'ha activat la vigilància per tempesta a diverses províncies, així com també ho han fet les autoritats de la República Dominicana, on s'esperen pluges torrencials que també afectaran Jamaica.

Com ha reconegut l'NHC es preveu un enfortiment addicional de la tempesta tropical "Thomas" durant les properes 48 hores, i els pronòstics indiquen que podria aproximar-se amb la força pròpia d'un huracà quan el seu centre arribi a territori haitià.

La resposta del govern d'Haití ha estat declarar l'alerta per huracà a tot el país ja que es preveu que el fenomen meteorològic l'afecti plenament amb conseqüències catastròfiques. A més, des de la Direcció de Protecció Civil d'Haití s'ha assenyalat que es preveu la possibilitat d'evacuar els campaments de desplaçats, on habiten prop d'1,3 milions de persones des del terratrèmol que va afectar el país el passat mes de gener.

Fins a aquest moment, la tempesta "Thomas" ja ha causat un mínim de 14 morts al petit estat caribeny de Saint Lucia, on les pèrdues econòmiques causades pel seu pas superen els 100 milions de dòlars. També ha devastat el país de Saint Vincent i les Grenadines, on el mal causat per la tempesta ha estat "el pitjor que es recorda".

Aquest final d'any, durant la temporada d'huracans, que s'inicia l'1 de juny i acaba el 30 de novembre, s'han format 19 tempestes tropicals i 12 huracans. Els meteoròlegs ja van anunciar una temporada "molt activa", amb fenòmens d'alta intensitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut