L'"Andrea" vista pel satèl·lit GOES. (Font: NHC)
L'"Andrea" vista pel satèl·lit GOES. (Font: NHC)

La tempesta tropical "Andrea" avança per la costa est nord-americana

Actualitzat
La tempesta tropical "Andrea" va tocar terra aquest dijous 6 de juny a la costa del Golf de Florida. Les bandes exteriors de la tempesta van ser les primeres a afectar la península, amb un parell de tornados associats. Un d'ells va danyar diverses cases, línies elèctriques i arbres al comtat de Palm Beach. Els forts vents també van tombar tanques i vaixells. La ciutat de Tampa també va ser directament afectada per la pluja i per vents de gairebé 100 km/h. L'augment del nivell del mar va obligar a tancar la zona costanera de la ciutat.

Direcció nord-est
El centre de l'"Andrea" es mou ràpidament en direcció nord-est, a uns 44 km/h, i amb una pressió d'uns 996 HPa. Els vents bufen al voltant dels 75 km/h. Està previst que avanci per la costa est dels Estats Units i deixi pluges d'entre 50 i 100 mm als Estats de Carolina del Sud i Geòrgia. També hi ha risc d'inundacions per maror ciclònica i de possibles tornados costaners. Després, passarà per Carolina del Nord, segons les previsions de Centre Nacional d'Huracans.

Dissabte, l'"Andrea" es fusionarà amb un sistema frontal i es desplaçarà cap a la costa  nord-est i Nova Escòcia.

També a Cuba
Els efectes associats a l'"Andrea" també s'han deixat sentir a l'oest de Cuba, en forma d'inundacions, desbordament de rius i collites malmeses. Dos de les zones més afectades han estat les províncies de Pinar del Río i la veïna Artemisa.
Almenys 30 pobles van quedar aïllats per les inundacions, i més de 2.600 persones van haver de deixar casa seva.
Durant els primers cinc dies del mes de juny, la província occidental de Pinar del Río va registrar més de 350 mm de pluja, xifra que representa un 150% sobre la mitjana del mes. De manera puntual, es van acumular fins a  550 mm.

L'"Andrea", la primera tempesta tropical de la temporada a l'Atlàntic

Els huracans i les tempestes tropicals de principi de temporada neixen lluny del seu bressol natural, que és la zona equatorial de l'Atlàntic. En canvi, l'"Andrea" ha nascut a les aigües càlides del golf de Mèxic. El Centre de Predicció Climàtica de la NOAA preveu que aquesta temporada d'huracans a l'Atlàntic serà activa o molt activa.
Anar al contingut