Lleida

La tempesta de neu s'escampa de forma insòlita fins a les comarques centrals i a les muntanyes del sud de Catalunya

La neu i el fred han arribat de cop i pràcticament sense avisar, en un episodi que el Servei Meteorològic de Catalunya ha definit com una "nevada primerenca rècord". La tempesta de neu supera les previsions i arriba a les comarques centrals de Catalunya, fins i tot a cotes de 700 metres i a les muntanyes del sud. L'observatori de la Segarra, creat el 1916, no havia registrat mai una nevada a l'octubre. Els gruixos de neu han arribat als 75 centímetres a les cotes altes del Pirineu, com ara Vaquèira-Beret. L'estació d'esquí aranesa té previst obrir les instal·lacions el 29 de novembre, mentre que la resta ho faran, en principi, pel pont de la Constitució.

Actualitzat

La nevada s'ha estès de les zones altes del Pirineu cap a la Catalunya central i, aïlladament, al Prelitoral sud i central. Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, en aquestes zones la cota de neu ha baixat fins als 700 metres i, fins i tot, de manera puntual, se n'ha vist algun floc als 500. Ha estat una de les entrades al ple hivern més sobtada i prematura dels últims anys, que ha portat el color blanc en punts de la Conca de Barberà, l'Anoia, l'Alt Camp, la Segarra, el Bages i, en menys mesura, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i Osona.

Com és lògic, els gruixos més importants s'han registrat a la Vall d'Aran, amb mig metre de neu, i en punts del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça. Al Pirineu gironí hi ha uns trenta centímetres de neu de mitjana. Aquest dimecres a la nit s'ha desactivat la fase d'alerta del Pla Neucat a la conca de Barberà, la Segarra i l'Anoia, però es manté a les comarques pirinenques.

Sense classe

A Querol, a l'Alt Camp, com a mesura preventiva, els alumnes de Secundària han hagut de tornar a casa abans d'hora. També a l'Alt Urgell i el Pallars Jussà una vintena de nens no han pogut anar a classe a causa de la primera nevada important de la temporada.

Mentrestant, a les muntanyes de l'Alta Ribagorça hi ha continuat nevant tot el dia, i a l'estació d'esquí de Boí Taüll s'hi han acumulat fins a 50 centímetres de neu. Tot un presagi de bona temporada.

El port de la Bonaigua s'ha reobert aquest dimecres al matí, però encara calen cadenes per circular per aquesta via i per a l'accés al pla de Beret.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut