L'Havana

La televisió cubana difon les primeres imatges de Fidel Castro després de tres mesos

El líder cubà, Fidel Castro, ha rebut a l'Havana el seu aliat veneçolà, el president Hugo Chávez. Es pot veure un vídeo divulgat per la televisió estatal cubana quan falta poc perquè es compleixin sis mesos des que va entregar el poder per raons de salut al seu germà Raúl Castro. En les imatges, Castro, de 80 anys, té un aspecte més saludable que en el seu últim vídeo, exhibit el passat 28 d'octubre. Tot i així, el líder cubà continua molt prim.

Actualitzat

Castro ha aparegut, novament, en xandall i conversant, de peu dret, amb el governant veneçolà en un breu vídeo que va precedir unes quantes fotografies del líder cubà.

"El césar!", diu Chávez en entrar a l'habitació on Castro l'esperava, qui el convida a passar "endavant". "Aquesta abraçada és de milions, aquest sentiment és el de milions que t'admirem, t'estimem, et necessitem i et seguim, pas a pas", diu Chávez en abraçar el líder cubà.

Segons la televisió cubana, Chávez i Castro van parlar durant dues hores. Però en el vídeo, de poc menys de 10 minuts, les paraules de Castro són lentes i pràcticament inintel·ligibles.

"Això està lluny de ser una batalla perduda", diu Castro en rebre Chávez, en referència a la seva recuperació. "Vaig tenir una caiguda i no havia acabat de recuperar-me'n quan en vaig tenir una altra, una darrere l'altra", explica Castro en referència a la caiguda de l'octubre del 2004 a Santa Clara, al centre del país.

"Parles més fort que fa 48 anys, quan vas anar a Caracas. T'estic calibrant la veu, els decibels", diu Chávez, i Castro respon: "Encara no n'havia après."

En l'intercanvi d'impressions, el president cubà s'ha referit al deteriorament mediambiental, tema que ha tocat en els seus últims missatges, i li ha dit a Chávez que "vas ser el primer d'advertir que el malbaratament del consum de carburant està posant en perill la vida de l'espècie". "El primer després de tu", replica el president veneçolà.

Chávez ha explicat a la televisió cubana que van parlar durant dues hores de diferents temes i que va trobar Castro de "bon humor, bon aspecte, bon ànim".

Fent callar els rumors

El silenci mantingut per les autoritats sobre l'evolució del líder cubà i l'absència d'imatges recents -les últimes van ser difoses fa tres mesos- havien alimentat en els últims dies tot tipus de rumors sobre el seu estat de salut.

Castro, que es recupera d'una complexa intervenció quirúrgica provocada per una hemorràgia intestinal d'origen desconegut, va cedir el poder provisionalment al seu germà Raúl el passat 31 de juliol.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut