Aquest sistema francès compta la gent que passa per un lloc determinat
Aquest sistema francès compta la gent que passa per un lloc determinat

La tecnologia pot posar fi a les guerres de xifres de manifestacions i concentracions

Xavier DuranActualitzat

Comptar els participants en una manifestació sol ser font de discussions. Ara, a França, uns vuitanta mitjans de comunicació s'han posat d'acord per adoptar un sistema i donar una xifra de consens. No sembla una decisió partidista, perquè entre aquests mitjans hi ha els diaris més importants, tant de dreta com d'esquerra, i les cadenes de televisió i de ràdio més destacades.

El sistema que s'utilitzarà és de l'empresa Occurrence. Es tracta de buscar un lloc concret per on ha de passar la manifestació. En dos punts elevats s'hi situen uns sensors que compten la gent que passa per aquell lloc. Al mateix temps, es fan recomptes manuals amb imatges de vídeo, per corregir possibles errors.

Vídeo relacionat: Un recompte de manifestants independent a França

El sistema pot ser efectiu, però només es pot aplicar a manifestacions, és a dir, a convocatòries en què la gent es mou i, en teoria, tothom passa per uns llocs determinats. Seria semblant a mesurar quanta gent accedeix a un lloc o acte concret.

L'alternativa catalana

Però la gent no sempre camina. Sovint, el que hi ha són concentracions, en què la gent es reparteix per una zona més o menys àmplia i no es mou de lloc. En aquest cas, el sistema francès no serveix.

L'alternativa és el sistema desenvolupat pel Centre de Visió per Computador de la Universitat Autònoma de Barcelona. Dos investigadors d'aquest centre, Xialei Liu i Joost van de Weijer, conjuntament amb la Universitat de Florència, han desenvolupat un algoritme -una sèrie d'instruccions- que fa servir tècniques de visió artificial. Això permet estimar el nombre de persones en imatges, amb un marge d'error d'entre el 10 i el 20%, el més baix aconseguit fins ara.

Comptar la gent que es veu en una imatge no és senzill, perquè hi ha distorsions provocades per la diferència de perspectiva o de la il·luminació, per la distribució desigual de les persones i per moltes altres causes. El sistema que els investigadors van presentar a l'abril elimina la majoria d'aquestes distorsions.

Entre d'altres avantatges, la tècnica elimina la necessitat de disposar d'imatges prèviament processades. Els científics han fet que els ordinadors aprenguin ells mateixos a comparar imatges. Com si fos un alumne, l'algoritme ha analitzat un gran nombre d'imatges fins a estar prou entrenat per comptar la gent.

El sistema ja s'ha fet servir a la Patum de Berga, a jornades castelleres i al darrer Onze de Setembre. Aquest mes de juny es presentarà a la conferència CVPR (Computer Vision & Pattern Recognition Conference), que aquest any tindrà lloc a Salt Lake City, als EUA.

Notícia relacionada: Comptar manifestants amb rigor: objectiu d'una nova eina informàtica de la UAB

 

Aquest sistema es pot aplicar a seguretat i vigilància, amés a més del recompte d'assistents a concentracions. Per això calen imatges preses des de llocs alts o des de drons. Més enllà dels aspectes tècnics, també caldria que els mitjans o les autoritats es posessin d'acord a adoptar-lo, per evitar les guerres de xifres.

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut