Sant Joan Despí

La Taula del Tercer Sector demana un "impost de la renda negatiu"

El seu president, Oriol Illa, considera inadmissible que un país que comença a créixer tingui un 20,9% de la població per sota del llindar de la pobresa

RedaccióActualitzat

Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector, que agrupa tres mil entitats socials de Catalunya, demana la creació d'una nova figura en la declaració de la renda que permeti a les persones sense ingressos fer una declaració de renda negativa i rebre una prestació per cobrir necessitats bàsiques. N'han dit impost de la renda negatiu.

Coincidint amb la celebració, aquest cap de setmana, del Dia Internacional contra la Pobresa, el president de la Taula del Tercer Sector ha explicat al 3/24 que això contribuiria a redistribuir millor la riquesa i a resoldre una situació d'emergència social.

"Aquelles persones o unitats familiars que no tenen absolutament cap ingrés haurien de poder fer la declaració, que els sortís negativa, un 'impost negatiu de la renda', que els permetés rebre una quantitat fixa, encara que sigui mínima, per cobrir les necessitats bàsiques."

Per Oriol Illa, caldria recuperar 5 dels 8 punts que s'han rebaixat en els tipus marginals per a les rendes més altes i revertir-los en les persones que no tenen cap ingrés.

De fet, la Taula del Tercer Sector ja ha consultat amb els sindicats de tècnics de l'Agència Tributària, que creuen que l'impost de la renda negatiu no solament és factible, sinó desitjable. Sobretot perquè contribuiria a fomentar el consum de béns de primera necessitat i, per tant, seria un element positiu per reactivar l'economia.

Illa ha qualificat d'inadmissible que un país que comença a créixer tingui un 20,9% de la població sota el llindar de la pobresa. Illa ha destacat l'ocupació com a principal política contra la pobresa. Però ocupació amb un salari digne, perquè d'aquest 20.9%, un 15% són persones que treballen. Això significa, diu Illa, que s'ha precaritzat tant el mercat laboral que fins i tot entre les persones que tenen feina hi ha pobres.

"A Catalunya, i al conjunt de l'Estat, portem set trimestres consecutius, de forma permanent, creixent a nivell econòmic, però de forma paral·lela han augmentat les desigualtats. Vol dir que el nostre sistema no és capaç de redistribuir aquesta riquesa i no és capaç de protegir aquestes persones que estan en una situació d'exclusió social."

Segons el president de la Taula del Tercer Sector, després de pagar impostos, les desigualtats a la nostra societat són més grans del que ho eren abans de recaptar impostos. Per això creu que cal una reforma fiscal que vagi en la línia de redistribuir millor la riquesa.

Oriol Illa també ha lamentat el decret que el govern espanyol vol aprovar perquè el 0,7% de l'IRPF dedicat a finalitats d'interès social vagi exclusivament a entitats socials d'àmbit estatal. Si s'aprova, la meitat de les entitats socials catalanes que reben fons de l'IRPF deixarien de percebre'ls.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut