Llamps detectats divendres (Font: Servei Meteorològic de Catalunya)
Llamps detectats divendres (Font: Servei Meteorològic de Catalunya)
Barcelona

La tardor esclata amb violència a Catalunya

La tardor meteorològica ha arribat amb violència a casa nostra, just després d'una setmana d'estiuet, d'ambient càlid i xafogós.

Alberto AlcántaraActualitzat
La tardor meteorològica ha arribat amb violència a casa nostra, just després d'una setmana d'estiuet, d'ambient càlid i xafogós. La combinació de l'aire càlid procedent del sud, l'entrada de vent humit del Mediterrani i el pas d'un sistema frontal han estat els detonants d'un episodi de pluges més destacat per la intensitat que no pas la quantitat d'aigua. Llamps, trons, calamarsa, ventades i temporal marítim ham completat aquesta accidentada arribada del temps advers.

La comarca d'Osona ha estat la més malparada per les tempestes, sobretot l'entorn de Manlleu on els efectes fan pensar en la formació d'un esclafit. Arbres i torres d'alta tensió caigudes han estat algunes de les conseqüències del fenomen.

El front de tempestes va deixar precipitacions localment molt intenses, acompanyades de calamarsa i fortes ventades. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC),  les acumulacions més importants van ser els 51 mm de Sasseuva, els 44 de Molló i els 40 de Vielha. A més, es van superar els 30 mm a punts de la Garrotxa, l'Alt Camp, Osona, l'Empordà, el Vallès Oriental, el Pla d'Urgell o l'Alta Ribagorça.














A més a més, es van registrar intensitats superiors als 20 mm en mitja hora a diverses estacions de Lleida i Tarragona, com ara Castelldans, Oliola, Aitona o Torredembarra. El màxim, però, va ser a Vilanova del Vallès (27,8 mm en 30 minuts, 5 dels quals van caure en només 1 minut).  A la Granadella, la precipitació màxima enregistrada en 1 minut va arribar als 5,5 mm.

L'aparell elèctric també ha estat molt destacat, amb més de 100.000 descàrregues detectades per la xarxa del Servei. D'aquests llamps, 14.657 van ser núvol-terra. Més de 4000 van caure a terra sobre el Principat.

Tots aquest elements van provocar diversos desperfectes divendres a la tarda. Els col·laboradors ens han deixat una bona mostra gràfica de la força de les tempestes. Podeu consultar un recull d'imatges a la nostra galeria. D'altra banda,  trobareu més detalls de l'anàlisi d'aquest episodi a l' web del SMC.
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut