Darmstadt

La sonda Rosetta acaba la seva missió estavellant-se contra un cometa

Aquesta missió de l'Agència Espacial Europea ha durat dotze anys i ha servit per entendre millor el sistema solar

RedaccióActualitzat

La sonda Rosetta, un dels projectes insígnia de l'Agència Espacial Europea (l'ESA), ha acabat aquest migdia la seva missió. I ho ha fet estavellant-se a dos quarts de dues del migdia, de manera programada, contra el cometa 67P, el mateix al voltant del qual ha estat orbitant aquests últims anys per aconseguir valuoses dades sobre l'origen del Sistema Solar. Ha estat una missió que ha durat dotze anys, la més ambiciosa de l'ESA i que ha fet replantejar tot el coneixement sobre els cometes.

L'Agència Espacial Europea ha fet un tuit ensenyant l'última imatge que ha fet la sonda. Faltaven 51 metres per aterrar.


El moment més important de la missió va ser el novembre del 2014, quan es va fer aterrar un mòdul al cometa. Era la primera vegada que un giny humà es col·locava en un d'aquests cossos. Ara, els responsables de la missió han decidit que la Rosetta també acabi sobre el 67P per aprofitar al màxim l'enviament de dades. La Rosseta caurà a la regió de Maa't, considerada de gran interès científic. Abans, els tècnics hauran programat la sonda perquè es desconnecti quan toqui la superfície del cometa.

La missió es va enlairar el 2004, va estar dos anys hibernada, va entrar per primera vegada a l'òrbita d'un cometa, va fer aterrar-hi un mòdul i ha aportat fotografies i informació científica d'alt nivell sobre aquests cossos, els més antics del sistema solar.

L'ESA també ha acomiadat Rosetta amb un vídeo a Youtube. Ara, els científics tenen anys de feina per processar totes les dades i les imatges que la sonda ha anat enviant fins l'últim moment.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut