Estats Units

La sonda "Phoenix" aterra amb èxit a la superfície del pol nord de Mart

Ja ha aterrat al pol nord del planeta Mart la sonda espacial nord-americana "Phoenix". Es tracta de la primera vegada que una nau aconsegueix posar-se en un dels pols del planeta vermell després que el 1999 es va estavellar la "Mars Polar Lander" en el moment de l'aterratge. La seva missió, que durarà tres mesos, serà recollir mostres de gel i material orgànic per determinar si hi ha hagut vida a Mart. La missió també ha servit per comprovar el bon funcionament del sistema d'aterratge, el mateix que es preveu fer servir en una futura missió amb humans el 2020 a Mart.

Actualitzat

La superfície de Mart té un visitant terrestre. Es tracta de la sonda espacial "Phoenix", la primera que arriba al pol nord del planeta vermell. Enmig de l'alegria dels tècnics i científics de l'agència espacial nord-americana, la NASA, el vehicle ha tocat la superfície marciana, a la 1 i 53 minuts de la matinada després de 10 mesos de viatge i 679 milions de quilòmetres. La sonda ha entrat a l'atmosfera de Mart a una velocitat de 21.000 quilòmetres per hora per començar un descens perillós per aterrar; un aterratge que ha durat set minuts.

Uns vint minuts després, i per evitar que la pols les embrutés pel moviment de terra durant l'aterratge, la "Phoenix" ha desplegat dues antenes solars. La primera imatge que ha enviat la nau ha estat del terra del planeta vermell, que ha arribat a la Terra dues hores més tard.

Ara, en els propers 90 dies, la "Phoenix" agafarà, amb un braç robòtic, mostres del terra de Mart en busca de gel i material orgànic, en una zona on els científics estan convençuts que en trobarà. L'objectiu és determinar si hi va haver vida al planeta en altres èpoques. També establir si l'aigua s'ha fos, supervisar el clima polar i el canvi d'estacions.

Alhora, la missió ha servit per comprovar el bon funcionament del sistema d'aterratge, sobre les potes del vehicle, el mateix que es preveu fer servir en una futura missió tripulada a Mart.

Des que es va començar a explorar Mart als anys 70, el 55% de les sondes enviades al planeta no van aconseguir aterrar-hi. El desembre de 1999, la "Mars Polar Lander" va perdre el control en el moment de l'aterratge i es va estavellar. Nou anys després la "Phoenix" vol reprendre la missió després d'haver-se revisat les mancances de la nau anterior. En aquest sentit, "Phoenix" té més garanties, com el sistema elèctric, que ha permès un "viatge molt segur i tranquil" de la Terra a Mart.

Amb 350 quilograms de pes, la "Phoenix" va sortir el 4 d'agost de cap Canaveral, a Florida, a bord del coet "Delta II".

Anar al contingut